Zoeken

Europa beslist: handbagage in vliegtuigen moet gratis zijn

5 oktober 2023 - 23:00 - Marokko

©

Sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals Raynair, EasyJet en Vueling, zijn door de Europese Unie bestraft voor het in rekening brengen van extra kosten aan passagiers die handbagage aan boord meenemen. Brussel had gevraagd dat deze handbagage gratis zou zijn.

De Europese Unie heeft luchtvaartmaatschappijen verzocht om passagiers met gratis handbagage aan boord te laten gaan. De petitiecommissie van het Europees Parlement keurde deze maatregel goed op 21 september 2023, op initiatief van de Spaanse Europarlementariër Jordi Cañas. Hij pleitte ervoor de handbagage te beschouwen als een "essentieel item" voor de passagier, waardoor het niet onderhevig zou mogen zijn aan extra kosten.

Lees ook: Ryanair overweegt Marokkaans gebak aan te rekenen als "extra bagage"

Ondanks dit besluit bleven sommige luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair, EasyJet, Vueling en Volotea kosten in rekening brengen voor handbagage. Dit leidde tot de opening in augustus van een sanctieprocedure tegen deze maatschappijen door het ministerie van Consumentenzaken, meldt 20minutos. Volgens artikel 97 van de luchtvaartwet is bagagevervoer gratis, aangezien de kosten al in de ticketprijs zijn inbegrepen.

Het struikelblok hierbij is echter het gewicht van de bagage en de limieten die door elke luchtvaartmaatschappij zijn vastgesteld. Over het algemeen is het maximale gewicht gesteld op 10 kilo, maar sommige maatschappijen, zoals Qatar Airways en Emirates, stellen dit op 7 kilo. Als er extra kosten worden aangerekend voor handbagage, heeft de reiziger het recht dit terug te vorderen via e-mail of de website van het bedrijf, of een klacht in te dienen bij de Algemene Directie van Consumentenzaken van hun regio of bij de rechtbank.

Lees ook: Hostess Ryanair verkoopt loterijkaartjes op vlucht Madrid-Tanger (video)

Terwijl Vueling alleen het gratis vervoer van één bagagestuk toestaat met afmetingen van 40 x 20 x 30 centimeter zonder gewichtsbeperking, staat Ryanair reizigers toe een kleine tas van 40 x 20 x 25 centimeter zonder extra kosten mee te nemen. In het geval van EasyJet mogen passagiers een kleine tas van 45 x 36 x 20 centimeter meenemen. In 2022 werd Ryanair driemaal door de Spaanse rechtbank veroordeeld voor het in rekening brengen van extra kosten voor cabinehandbagage.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team