Zoeken

Ahmed Aboutaleb, "beste burgemeester ter wereld", verlaat Rotterdam

10 januari 2024 - 19:00 - Wereld

©

Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, heeft aangekondigd dit jaar af te treden en zijn derde termijn niet uit te dienen.

Na vijftien jaar in functie vindt Ahmed Aboutaleb het tijd om plaats te maken voor een nieuwe burgemeester. Tijdens zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak in het stadhuis, voor honderden vrijwilligers en genodigden, sprak Aboutaleb over zijn besluit. Hij benadrukte dat hij tot zijn vertrek met hart en ziel voor de stad zal blijven werken. Deze aankondiging werd met applaus ontvangen.

Lees ook: Burgemeesters Aboutaleb en De Wever vinden elkaar in strijd tegen cocaïnesmokkel

Ahmed Aboutaleb omschreef zijn beslissing als moeilijk en gaf aan deze al afgelopen zomer in huiselijke kring te hebben genomen. Hij wees op de nooit perfecte timing voor zo’n besluit, gezien de continue politieke en maatschappelijke uitdagingen. In het stadhuis werd al langer vermoed dat Aboutaleb zijn derde termijn niet zou voltooien, maar zijn vroegtijdige aankondiging kwam als een verrassing. Dinsdagochtend lichtte hij in kleine kring zijn besluit toe, waarna hij dit later op de dag publiekelijk bekendmaakte.

In een persbericht legde Aboutaleb uit dat zijn besluit zorgvuldig is overwogen en besproken met de Commissaris van de Koning. Hij benadrukt dat de timing van zijn vertrek de gemeenteraad en het college voldoende ruimte biedt om een nieuwe burgemeester te benoemen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026.

Lees ook: Ahmed Aboutaleb op Expo 2020: "Voelde me thuis in Marokkaans paviljoen"

Verschillende betrokkenen, waaronder zijn voorganger Ivo Opstelten en vertegenwoordigers van het Rotterdamse havenbedrijf, reageerden verrast over Aboutalebs vertrek, maar zijn ook vol lof over de burgemeester van Marokkaanse afkomst. De Rotterdamse raadsleden hadden eerder al aangegeven niet te verwachten dat Aboutaleb zijn volledige termijn zou volbrengen, wijzend op zijn soms moeizame relaties binnen de raad en het college. Aboutaleb staat nu bekend als de op één na langstzittende burgemeester van Rotterdam in de afgelopen honderd jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team