Zoeken

Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem verliest Belgische nationaliteit

24 oktober 2018 - 13:20 - Wereld

©

Fouad Belkacem heeft dinsdag zijn Belgische nationaliteit verloren na een besluit van het hof van beroep in Antwerpen.

De ex-leider van de omstreden beweging Sharia4Belgium schoot volgens de rechtbank ernstig tekort in zijn verplichtingen als Belgische burger. Hij heeft nu enkel nog de Marokkaanse nationaliteit.

Belkacem zit momenteel een celstraf uit voor meerdere delicten, waaronder het leiden van een terroristische organisatie, met name Sharia4Belgium. Hij komt pas in mei 2027 vrij.

"Ik ga nu samen met hem bekijken wat we nog verder kunnen ondernemen. Cassatieberoep behoort tot de mogelijkheden en daarna het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. (...) Voor zijn familie zou dat een ramp zijn en voor hem nog een grotere. In dergelijke landen zijn de democratische waarden soms ver zoek. Ik ga een uitwijzing dan ook aanvechten met alles wat in mijn macht ligt.", verklaarde zijn advocate Liliane Verjauw na de uitspraak van de rechtbank.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft via zijn woordvoerder al laten weten alles te willen doen om Belkacem onmiddellijk na zijn gevangenisstraf België uit te zetten.

Bladna.nl