Zoeken

Toch geen Sacharovprijs voor Nasser Zefzafi

26 oktober 2018 - 12:50 - Marokko

©

De Sacharovprijs die wordt toegekend voor "een uitzonderlijke bijdrage aan de strijd voor de rechten van de Mens in de wereld", werd donderdag niet aan Nasser Zefzafi uitgereikt maar aan de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov, die in de gevangenis in Rusland zit.

De 42-jarige filmmaker was 145 dagen in hongerstaking gebleven om de vrijlating van Oekraïense gevangenen in Rusland te verkrijgen. Hij had een einde gemaakt aan zijn protestactie om niet gedwongen te worden gevoed.

Sentsov is vader van twee kinderen en was in 2015 tot 20 jaar gevangenis veroordeeld voor terrorisme en wapenhandel. Zijn rechtszaak was door Amnesty International een ’Stalin-waardig proces’ genoemd.

Nasser Zefzafi was samen met Oleg Stentsov en een groepering van hulporganisaties die op de Middellandse Zee migranten redden, genomineerd voor de Sacharovprijs van het Europees Parlement. De leider van de Hirak-protestbeweging werd in Marokko tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De zaak moet nog in beroep worden behandeld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team