Zoeken

Moslima in Den Haag eist 10.000 euro na schoolfoto tijdens Offerfeest

17 mei 2017 - 17:10 - Wereld

©

Een moslima heeft 10.000 euro schadevergoeding geëist van de Haagse school waar haar dochters naartoe gingen. Doordat de school de klassenfoto tijdens het Offerfeest inplande konden de meisjes niet mee op de foto.

« Weet u hoe het voelt als je dochtertje van 5 elke dag bij binnenkomst in de klas naar de foto kijkt en vraagt ‘mama, waarom sta ik hier niet op?’ Dat kun je niet aan een kind uitleggen », vertelde de moeder tijdens de zitting eerder deze week.

Haar advocaat noemt het een voorbeeld van discriminatie op school. « Door het fotomoment op een islamitische feestdag te plannen zijn moslims getroffen. De school heeft dan de plicht om alles in het werk te stellen om de schoolfotograaf op een andere dag te laten komen. Ondanks dat ze daarvoor twee weken de tijd had, is dat niet gebeurd. »

De school gaf toe dat het moment niet goed gekozen was maar stelt dat de drukbezette fotograaf enkel op die dag kon komen. De foto werd wel vroeg in de ochtend gemaakt zodat moslimkinderen snel terug naar huis konden om het Offerfeest te vieren. Voor de kinderen die toch afwezig waren maakte de adjunct-directeur later zelf nog een klassenfoto die gratis aan de ouders werd aangeboden.

De moeder stelt daar niet over te zijn geïnformeerd en oordeelt dat de alternatieven die door de school werden aangeboden niet voldoende zijn. De rechter ging daarmee akkoord. « Ik denk niet dat het schoolbestuur genoeg heeft gedaan om het onderscheid dat is gemaakt door de foto op de islamitische feestdag te plannen, op te heffen. »

Beide partijen hebben nog een week tijd gekregen om samen een oplossing te vinden. Lukt dat niet dan zal de rechtbank op 12 juni uitspraak doen. De rechter liet reeds doorschemeren dat het schadebedrag lager zal zijn dan het geëiste bedrag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team