Zoeken

Chefchaouen, de magische ’blue city’

15 april 2014 - 20:23 - Marokko

©

Mijn reisplannen wijzigen vaak on the spot. Ook nu weer. De bedoeling was een citytrip Sevilla met m’n schatje. Maar hij is fan van Marokko en roept al een paar jaar dat hij me mee wil nemen naar Chefchaouen. Omdat we in Sevilla relatief dicht bij Marokko zijn hebben we besloten de oversteek te maken. We splitsen onze trip in tweeën; eerst Chefchaouen en daarna Sevilla.

How to get there?

Na veel gepuzzel heb ik uitgevonden wat de snelste manier is om over land van Sevilla naar Chefchaouen te komen:

Bus (ticket € 19,50)
Vanaf busstation San Sebastian pak je de bus naar Algeciras. De timetable vind je hier. Het is een rit van 2,5 uur dwars door nationaal park Los Alcornocales. Tip: vlieg een dag eerder naar Sevilla en boek een hostel dicht bij het busstation, bv. Hostal Zurbazan.

Ferry (ticket € 37,00)
In Algeciras dropt de bus je af bij de ferry terminal. Koop van tevoren online je ticket naar Ceuta alvast. Met je reserveringsnummer en paspoort haal je vervolgens de instapkaart op bij de balie in de vertrekhal. De overtocht duurt ongeveer drie kwartier.
Bus (ticket € 0,80)

Loop bij aankomst in Ceuta de terminal uit tot aan de grote straat, ga daar links. Aan het eind van de straat ga je met de bocht mee naar rechts. Iets verder aan de rechterkant zit de bushalte. Hier stap je op bus 7 naar La Frontera (de grens), een ritje van 10 minuten.

De grens

Schreeuwende mensen, vrouwen met gigantische pakketten dekens op hun rug gebonden, discussiërende mannen. Complete chaos. Doe denkbeeldige oordoppen in en volg de menigte mensen. Halverwege houdt een agent je aan om een formuliertje in te vullen. Dat formulier is nodig voor een stempel in je paspoort. Zonder die stempel kom je de grens niet over. Vervolgens loop je verder met de menigte en wandel je zo de grens over. Welcome to Africa!

Taxi naar Chefchaouen (€ 30)

Als je de chaos van de grens overleefd hebt volgt nu fase twee. Er staan minstens honderd taxi’s – ouwe, gare bakken - en iedereen wil je in zijn taxi hebben. Afdingen is een must. Neem de tijd en speel het spelletje mee. De rit naar Chefchaouen duurt ongeveer 2 uur en € 30 is een redelijke prijs. Het kan goedkoper als je ‘collectivo’ (taxi delen met anderen) wil reizen .

De taxirit was ook een avontuur. We vlogen bijna over de weg. Bij de zoveelste inhaalmanoeuvre heb ik m’n ogen dichtgeknepen en gehoopt op een goeie afloop. Chefchaouen, you better be worth it!!!

Chefchaouen

And boy oh boy, it is! Wat een pareltje. Vergeet de drukte en lawaai. Dit is Marokko op z’n liefst. Het rustige, kleine stadje in het Rifgebergte ligt prachtig tegen een bergwand en de huizen in de medina zijn stralend blauw. Ik heb nog nooit zo’n fotogenieke stad gezien. Werkelijk iedere foto die ik gemaakt heb is mooi. Geen wonder dat Chefchaouen op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Where to sleep?

Mijn vriend en ik zeggen vaak tegen elkaar dat we nooit gaan trouwen, want nu kunnen we tenminste iedere keer op huwelijksreis ;). Dar Meziana – ons hotel – was ook weer honeymoon waardig. Een paradijsje met zes kamers, weggestopt in een smal straatje in de medina. Wij hadden de bovenste kamer met adembenemend uitzicht over de stad én een terras. Er zijn ook hotels buiten de medina, maar daar mis je de authentieke sfeer.

Where to eat?

Zachte kruiden, veel fruit en lekker theeleuten. Ik hou van de Marokkaanse eetgewoonten. Een vorstelijk ontbijt kregen we bij ons hotel. Lunchen deden we met street food. Koop bij de bakker een msemen en besprenkel die met honing. Haal bij een kraampje een vers geperst sapje en maak een laatste stop bij de fruitkraam voor wat vers fruit. Een drie gangen diner kost gemiddeld 60 MAD (€5). De restaurantjes zijn stuk voor stuk schattig als in een sprookje. Dit vonden wij fijne spots:

Casa Hassan: een klein een sfeervol restaurant met open keuken. De huisgemaakte lemon pie is een must eat!
Al Kasbah: direct aan de straat van de medina. Heerlijk mensen kijken terwijl een dampende tajine met kip en citroen voor je neus staat.
Aladin: reserveer een tafeltje op het dakterras met uitzicht over het centrale plein. De kefta is hier heerlijk.

Alcohol

Het is verplicht detoxen, want alcohol schenken ze hier niet. Het is even schakelen. Bij ons geeft een glaasje wijn of biertje toch het ultieme vakantiegevoel. Voor het geval je echt niet zonder een borrel kan, er is één bar waar ze drank serveren. Als je bij de bar om een biertje vraagt wordt je naar een ‘geheime’ deur verwezen.

What to do?

• Dwalen door de smalle straatjes van de medina. Het zit vol met ambachtelijke winkeltjes.
• Trek de bergen rond het dorp in voor een picknick met geweldig uitzicht.
• Laat je verwennen in een hammam.
• Op een uur rijden en een hike van twee uur door de bergen liggen de prachtige watervallen van Akchour en de Brug van Allah.

Het allerbelangrijkste is dat je relaxt in deze stad. Geniet op het terras van een glaasje Marokkaanse thee met olijven in de serene omgeving en stralende zon.

Good to knows

• De meeste locals spreken ook Frans.
• Het is een uur vroeger dan bij ons.
• April is een perfecte reisperiode. Het is dan nog niet bloedheet, erg rustig en alles is nog mooi groen.
• Zorg dat je altijd klein geld op zak hebt. Handig om street food te kopen en ook als je locals wilt fotograferen. De meeste doen dat namelijk niet voor niks en dat kan je ze niet kwalijk nemen. Ze worden jaarlijks waarschijnlijk 100x gefotografeerd, dan mag je er ook wel iets aan overhouden.

Lieve Chefchaouen, we hebben van je genoten! I’m sure we’ll meet again!

Manon Kosterman

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team