Zoeken

Europa wil besnijdenis verbieden

8 oktober 2013 - 18:29 - Wereld

©

De Raad van Europa heeft een resolutie aangenomen met betrekking tot onder meer, de besnijdenis om religieuze redenen. De Raad vraagt aan de lidstaten om actie te ondernemen tegen de "aantasting van de fysieke integriteit van kinderen".

De resolutie werd met 78 stemmen tegen 13 en 15 onthoudingen goedgekeurd. De lidstaten moeten duidelijkheid brengen in de "medische en sanitaire voorwaarden" van de besnijdenis. Daarbij wordt onder andere verwezen naar de religieuze besnijdenis van jongens.

Een besnijdenis zal in de toekomst dus mogelijk medisch verantwoord moeten zijn. De besnijdenis van jongens om religieuze redenen, zoals dat het geval is in de islam of het jodendom, mag pas als het kind oud genoeg is om zelf te beslissen.

Europese Moslimverenigingen reageerden verontwaardigd. Volgen de Franse Moslimraad mag de besnijdenis bij jongens niet worden verward met dat bij meisjes, bij wie het "alle plezier en verlangen naar seks" worden onderdrukt. Jongensbesnijdenis is een "eeuwenoude religieuze rite, waarvan de voordelen wetenschappelijk zijn bewezen", aldus de raad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team