Zoeken

Actrice en minister Touria Jabrane overleden

25 augustus 2020 - 11:56 - Cultuur

©

Touria Jabrane is maandag op 68-jarige leeftijd in Casablanca overleden. De actrice en voormalige minister van Cultuur was al lange tijd ziek.

Persagentschap MAP bericht dat Touria Jabrane op 13 augustus in het Sjeik Khalifa ziekenhuis in Casablanca was opgenomen op vraag van Koning Mohammed VI.

De voormalige bewindsvrouw wist al een tijdje dat ze kanker had. Haar zus had haar ziekte enkele dagen geleden bevestigd en laten weten dat Koning Mohammed VI de ziekenhuiskosten van de actrice ging betalen.

Touria Jebrane richtte onder meer de theatertroepen ’Masrah Achaab’, ’Masrah Al Fourja’, ’Masrah al fannanin al Mouttahidine’ en ’Masrah Annas’. Ze werkte lange tijd samen met wijlen Tayeb Saddiqi en Abdelouahed Ouzar.

De actrice was in 2007 tot minister van Cultuur benoemd. Ze werd in 2009 vervangen na veel inspanningen te hebben geleverd voor de oprichting van de Nationale bibliotheek van Rabat, het Nationaal museum en het Groot theater van Rabat.

Touria Jabrane kreeg meerdere onderscheidingen in haar carrière. Ze had van wijlen Koning Hassan II de Wissam van nationale verdienste gekregen en was Ridder in de Orde van Kunst en Letteren in Frankrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team