Zoeken

Zuid-Korea: offer van Marokkaanse soldaat 70 jaar later erkend

21 november 2023 - 11:00 - Wereld

©

Zeventig jaar na de Koreaanse Oorlog, die plaatsvond van 1950 tot 1953, heeft het Zuid-Koreaanse Ministerie van Veteranen en Patriotten eer betoond aan een Marokkaanse soldaat die in deze oorlog sneuvelde.

De herdenking vond plaats tijdens een ceremonie op 11 november op de begraafplaats van de Verenigde Naties in Busan. Hierbij was Ftetam, de 82-jarige dochter van de Marokkaanse soldaat Mohamed el-Asri, aanwezig. Dit werd medegedeeld door de Marokkaanse ambassade in Seoul.

Lees ook: Franse straat vernoemd naar Marokkaanse oorlogsveteraan

Het levensverhaal van Mohamed El-Asri, die als korporaal diende, was decennialang onbekend. Hij sneuvelde op 5 maart 1951 in een gevecht in de regio Munchi, in de provincie Noord-Jeolla, Zuid-Korea. Zijn stoffelijke resten liggen begraven op de begraafplaats van de Verenigde Naties in Busan, waar hij rust naast 2300 andere soldaten. Voor Ftetam is de ontdekking van het graf van haar vader in Busan een "zegening van genade".

Lees ook: Laatste Spaanse veteraan Rifoorlog overleden

Het Marokkaanse consulaat benadrukt dat de ceremonie niet alleen een eerbetoon is aan de gevallen soldaten, maar ook erkenning biedt aan families zoals die van Mohamed El-Asri, wiens dierbaren het ultieme offer brachten voor vrede en democratie. Recent zijn er inspanningen gedaan om de Marokkaanse veteranen van de Koreaanse Oorlog, die vochten onder het bevel van het Franse VN-bataljon, te identificeren en te eren, aldus de Marokkaanse ambassade in een gesprek met de Korea Herald.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team