Zoeken

Vlaanderen schorst voor het eerst erkenning moskee

21 maart 2024 - 08:00 - Wereld

©

In Vlaanderen is voor het eerst de erkenning van een moskee geschorst. De Aalsterse diyanet-moskee Kevser verliest voor een jaar haar recht op financiering. De moskee kwam eerder al in opspraak vanwege onzorgvuldig beheer en het niet naleven van regels rond buitenlandse beïnvloeding.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten rechtvaardigt dit besluit "De moskee was al eerder in opspraak gekomen omdat ze de regels rond buitenlandse beïnvloeding niet volgden. Ze beschikken bovendien al twee jaar niet over een gebedsruimte en zijn dus niet in orde met het erkenningsdecreet. Daarom heb ik beslist hun erkenning met één jaar te schorsen."

Lees ook: Vlaamse overheid wil erkenning drie moskeeën intrekken

De moskee werd in 2022 al door de politie verzegeld wegens bouwovertredingen. In december 2023 stelde de Vlaamse Informatie- en Screeningsdienst (ISD) vast dat het gebouw nog steeds niet beschikbaar is voor erediensten, ondanks beloftes van de moskee om de problemen op te lossen.

Lees ook: Erkenning moskeeën wordt moeilijker in België

De schorsing is een primeur. Voorheen kon de overheid enkel de volledige erkenning intrekken. De provincie Oost-Vlaanderen betaalde de moskee de afgelopen twee jaar zo’n 30.000 euro aan werkingskosten. De imam verliest ook zijn recht op een woonstvergoeding. Het loon van de imam, net als dat van priesters, wordt betaald door de federale overheid. De imam riskeert dit loon te verliezen, evenals zijn verblijfsvergunning.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team