Zoeken

Terreurverdachte-influencer in Spanje opgepakt dankzij Marokko

4 november 2023 - 21:00 - Wereld

©

Een man van Marokkaanse afkomst is in Terrassa, nabij Barcelona, gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij propaganda, indoctrinatie en terroristische dreigingen.

Het onderzoek, dat eind 2022 van start ging, werd uitgevoerd met de steun van de Marokkaanse inlichtingendienst (DGSN). Uit het onderzoek bleek dat de man op zijn sociale media radicale content verspreidde, waarin hij opriep tot terroristische acties, met name in Europa en Spanje. Zijn berichten waren voornamelijk gericht op de herovering van Al-Andalus en prezen aanslagen, zoals die in Algeciras op 25 januari.

Lees ook: Aanslagen in Marokko voorkomen dankzij de Verenigde Staten

Bovendien plaatste de verdachte regelmatig haatberichten tegen de LGBTI- en Joodse gemeenschappen. Zijn berichten werden populair, met bijna 400.000 volgers en 4 miljoen likes. Onlangs gaf hij aan de daad bij het woord te willen voegen en zocht hij naar steekwapens en kogelvrije vesten.

Lees ook: Spanje en Marokko verijdelen terroristische aanslag

Naar aanleiding van deze bevindingen werd afgelopen woensdag een politieactie op touw gezet, waarbij computerapparatuur in zijn woning in beslag werd genomen. De man is op bevel van de Spaanse justitie in hechtenis genomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team