Zoeken

Marokko voorkomt terroristische aanval in Duitsland

27 oktober 2023 - 09:00 - Wereld

©

Duitse speciale eenheden zijn een appartement binnengedrongen na informatie van Marokko dat Tarik S., 29, van plan was een aanval uit te voeren op een pro-Israëlische demonstratie.

Tarik S. stond onder toezicht vanwege zijn vermeende banden met radicale islamisten. Hij wordt beschouwd als een "bevestigd hoogrisico persoon" door het Federale Bureau voor de Criminele Politie. Ondanks een risicoanalyse die een gemiddelde kans op een gewelddadige aanval aangaf, zouden het de gegevens van de Marokkaanse DGST zijn die de snelle actie mogelijk maakten. Marokko had blijkbaar toegang tot gedetailleerdere inlichtingen over de plannen van de verdachte, meldt Bild.

Lees ook: Spanje en Marokko verijdelen terroristische aanslag

De beslissing om in te grijpen werd genomen in het kader van "gevaarpreventie vóór strafrechtelijke vervolging". De autoriteiten grepen in na een informatie van Marokko te hebben ontvangen dat Tarik S. een onmiddellijke aanval plande op een pro-Israëlische bijeenkomst.

Ondanks de het mogelijke gevaar dat Tarik S. vormde, stuitte het verkrijgen van een arrestatiebevel op hindernissen. Aanvankelijk wilden de autoriteiten hem in voorlopige hechtenis plaatsen, maar deze aanvraag werd door een rechter afgewezen, die vond dat de informatie van de Marokkaanse inlichtingendienst onvoldoende verifieerbaar was. Na een huiszoeking die niets overtuigends opleverde, richtten onderzoekers zich op de browsegeschiedenis van de verdachte om te bewijzen dat hij zich vrijwillig heeft aangemeld om een terroristische aanslag te plegen. Een arrestatiebevel is uiteindelijk woensdag afgegeven.

Lees ook: Marokko waarschuwt Algerije voor terroristische dreiging

Tarik S. was al veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf na een reis in Syrië en zijn vermeende banden met Daesh. Hij kan als Duitse staatsburger niet worden uitgezet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team