Zoeken

Spanje heeft "geschenk" voor Koning Mohammed VI

22 december 2023 - 17:00 - Wereld

©

De Spaanse regering is actief bezig met het organiseren van een officieel bezoek aan Marokko om de diplomatieke banden tussen de twee landen te versterken. Voor het welslagen van dit bezoek zou de Spaanse premier Pedro Sanchez bereid zijn een ’geschenk’ aan Koning Mohammed VI te geven.

Volgens informatie van Okdiario, een site die doorgaans vijandig staat tegenover Marokko en de Marokkanen in Spanje, volgt deze toenaderingspoging op een eerdere mislukte ontmoeting, waarbij Koning Mohammed VI afwezig was. Dit keer hoopt Madrid op een ontmoeting tussen de twee leiders, hoewel Rabat zijn ontvangst afhankelijk stelt van belangrijke concessies, met name wat betreft het beheer van het luchtruim boven de Sahara.

Lees ook: Spanje geeft Westelijke Sahara op

Bronnen dicht bij het dossier beweren dat persoonlijke betrokkenheid van de Marokkaanse Koning een essentiële voorwaarde is voor het welslagen van het bezoek. De inzet is aanzienlijk, zowel voor de bilaterale betrekkingen als voor het internationale imago van beide landen.

De rol van José Manuel Albares, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, in de voorbereidingen benadrukt het belang van deze missie. Zijn recente bezoek aan Rabat was bedoeld om de laatste details af te ronden en de verwachtingen van Marokko te begrijpen. Marokko is van zijn kant vastbesloten om controle te krijgen over de Sahara, een strategische kwestie voor het koninkrijk.

De Spaanse regering heeft in de Senaat erkend dat overwogen wordt om de luchtverkeerscontrole over te dragen aan Rabat. Zo’n beslissing zou "Sánchez de deuren openen van Dar al-Makhzen, het luxueuze koninklijke paleis van Marokko waar Mohammed VI verblijft", aldus dezelfde bron. Deze concessie is verre van triviaal, aangezien de Sahara een vitaal luchtruim vormt tussen Europa en Zuid-Amerika.

Lees ook: Spanje-Algerije: erkenning Marokkaanse Sahara heeft zware prijs

Spanje heeft dit luchtruim lange tijd beheerd vanuit het luchtverkeerscontrolecentrum op de Canarische Eilanden, een verantwoordelijkheid die wordt omkaderd door de internationale normen van de ICAO. Een eventuele overdracht van deze controle aan Marokko zou een keerpunt betekenen en Rabat in een machtspositie plaatsen in de regio, concludeert dezelfde bron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team