Zoeken

Panne bij Noor Ouarzazate-zonnecentrale, 47 miljoen dollar verlies

25 maart 2024 - 21:00 - Economie

©

De Noor III-zonnecentrale in Ouarzazate is stilgelegd door een "grote technische storing". Dit kost de Saoedische energiemaatschappij Acwa Power, die de centrale exploiteert, 47 miljoen dollar aan inkomsten.

"We hebben te maken met een onverwachte onderbreking van de activiteiten van de Noor III-centrale als gevolg van een grote technische storing", aldus Acwa Power in een persbericht. De centrale van 150 megawatt zal tot november 2024 stil liggen.

Lees ook: Noor Midelt: de richtlijnen van Koning Mohammed VI

De panne, die Acwa Power 47 miljoen dollar kost, is te wijten aan een lek in de opslagtank voor gesmolten zout, aldus de energiemaatschappij. Acwa Power zegt maatregelen te nemen om het opslagprobleem op te lossen. Dit omvat het repareren van de tank en mogelijk de bouw van een nieuwe.

Het is niet de eerste keer dat er technische problemen en opslagstoringen worden gemeld bij de Noor Ouarzazate-zonnecentrale. In februari meldden twee bronnen aan Reuters dat technische problemen de productie een jaar lang, vanaf de zomer van 2021, volledig hadden stilgelegd. Deze problemen leidden ertoe dat de Economische, Sociale en Milieu Raad (CESE) in een rapport uit 2020 aanbeval om zonne-energie vanwege de hoge kosten in vergelijking met fotovoltaïsche en windenergie, volledig te laten vallen.

Lees ook: Noor Ouarzazate, grootste zonnepark ter wereld

Noor Ouarzazate III, de eerste zonnecentrale in Marokko die gebruik maakt van droge koeling, werd eind 2018 in gebruik genomen en beslaat een oppervlakte van 582 hectare. Prominox ontwierp de zes warmteopslagtanks die nodig zijn voor de elektriciteitsproductie voor Acwa Power in opdracht van de Chinese Sepco III.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team