Zoeken

Nederland repareert Marokkaanse fiets imago (video)

13 november 2016 - 18:44 - Marokko

©

Ter gelegenheid van de VN-klimaatconferentie COP22 organiseert de Nederlandse Ambassade samen met non-profit organisatie Pikala een educatieve fietswerkplaats in Marrakech: het ‘Holland Bicycle Atelier’.

Het is een denderend succes. Elke dag stromen honderden fietsers toe die graag hun fiets willen laten repareren. Voordat de deuren van de container open gaan staat er al een enorme groep mensen rondom de werkplaats.

De mobiele werkplaats staat voor het gemeente huis aan de Mohamed V avenue, waar taxies, bussen en koetsen stoppen om ook te kijken wat er gaande is in de werkplaats. Maandagochtend 14/11 zal de officiële opening plaats in bijzijn van de Minister Dijkstra van Milieu en de autoriteiten van de Marrakech.

“Marrakech heeft alle potentie een ideale fietsstad te zijn” vertelt Cantal Bakker, de initiatiefnemer van Pikala, “de stad is volledig vlak, het oude centrum is niet toegankelijke voor groot verkeer en de zon schijnt meer dan 300 dagen per jaar.”

Echter beweegt de lokale bevolking zich veel voort met vervuilende scooters. Het initiatief van “Holland Bicycle Atelier” is bedoeld om de lokale bevolking de fiets te laten herontdekken. Het Holland Bicycle Atelier nodigt alle inwoners van Marrakech om met hun fiets langs te komen voor reparaties en onderhoud. Door de fietsen te repareren en te pimpen, beoogt het initiatief de bewoners van Marrakech de potentie van de fiets te laten zien en hen daarbij te prikkelen weer de fiets te pakken in plaats van vervuilende scooters.

Fietsexpertise

Tijdens deze twee weken van het fietsatelier gaan Nederlandse fietsexperts met Marokkaanse fietsenmakers samen met de lokale bevolking fietsen opknappen en verfraaien. Op deze manier wordt Nederlandse fietskennis doorgegeven aan Marokkaanse fietsenmakers, aangezien veel specifieke kennis over fietsreparatie niet aanwezig is in Marokko.

Coen Kerkhof, Nederlandse fietsenmaker, zegt: “Onze reparaties zijn vooral gericht op de veiligheid van de fiets: werkende remmen, gespannen wielen, reflectors en verlichting. Tot nu toe heb ik nog geen fiets gezien met een voor- of achterlicht.” Bezoekers die geen fiets hebben worden niet buitengesloten maar kunnen meedoen in de slowbikingcompetitie of kunnen een echte Pikalafiets winnen.

Verschillende groepen schoolkinderen worden ontvangen in de werkplaats om te leren hoe ze hun band moeten plakken. Wanneer zij een waterdicht resultaat boeken ontvangen zij hun ‘bandenplakdiploma’.

Recycling en lokale participatie

De fietswerkplaats is een tweedehands container die getransformeerd is tot modern fietsatelier. De werkplaats is mobiel en wordt op een publieke plek in de stad gezet tijdens de COP22. Deze werkplaats is vormgegeven met hulp en vakmanschap van de ambachtsschool CFQMAM Marrakech; een school die vroegtijdige schoolverlaters gratis onderwijs aanbiedt in een traditioneel ambacht.

De expertise van Nederland op het gebied van fietsen is leidend in dit project. De ambassadeur van Nederland in Marokko, Désirée Bonis, licht nader toe: “Het is van belang om samen op een concrete manier iets te doen aan het veranderende klimaat. Nederland deelt graag zijn fietsexpertise, en focust op het duurzame karakter van de fiets. Het Holland Bicycle atelier stimuleert de culturele dialoog, is zeer laagdrempelig en investeert in een directe bijdrage voor het milieu.”

Om Marrakech extra te stimuleren te gaan fietsen worden er 300 fietsen vanuit het fietsdepot Haaglanden naar Marrakech gebracht. Fietsen die anders in Nederland zouden worden vernietigd worden nu gerecycled en door Pikala in educatieve context opgeknapt. Deze zullen worden ingezet voor verschillende fietsactiviteiten, verkeerslessen, schoolreisjes en vervolgens gedoneerd aan kinderen die een fiets nodig hebben om naar school te gaan.

Perbericht

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team