Zoeken

Nasser Bourita negeert oproepen Algerijnse ambtgenoot

29 december 2023 - 16:30 - Marokko

©

De spanningen tussen Marokko en Algerije lijken niet te verminderen, ondanks pogingen tot diplomatieke toenadering. In een recent interview met de Qatarese zender Aljazeera uitte Ahmed Attaf, de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, zijn frustratie over het gebrek aan respons van zijn Marokkaanse ambtgenoot, Nasser Bourita.

Attaf onthulde dat hij na de verwoestende aardbeving in Marokko op 8 september, die bijna 3000 levens eiste, tevergeefs contact zocht met Bourita om zijn medeleven te betuigen en hulp aan te bieden. Marokko accepteerde uiteindelijk alleen hulp van vier landen: Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: Algerije houdt vast aan Sahara kwestie

De Algerijnse minister benadrukte ook de verschillen in diplomatieke benaderingen in Afrika tussen Algerije en Marokko. Hij wees op de uitgebreide reizen van Koning Mohammed VI door Afrika, van Nigeria tot Madagaskar, en hoe Marokko steun heeft vergaard van verschillende Afrikaanse landen.

Lees ook: Ex-Marokkaanse minister haalt uit naar Algerije

De recente erkenning door Spanje van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara was een ander pijnpunt in het interview. Attaf bekritiseerde deze stap hevig en uitte zijn ongenoegen over de wil van Spanje om het beheer van het luchtruim boven de Sahara aan Rabat over te dragen, iets wat volgens hem door de Canadese burgerluchtvaartautoriteit is verboden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team