18 oktober 2023 - 18:00 - Marokkanen in het buitenland
Achttien jaar geleden kwam Mohamed El-Hamdy op een bootje vanuit Marokko aan in Spanje. Nu, op 34-jarige leeftijd, heeft hij de prestigieuze titel van ’beste grillmeester van Spanje’ op zijn naam staan. Een inspirerend verhaal over doorzettingsvermogen en passie.
In 2005, op 16-jarige leeftijd, bereikte Mohamed de haven van Motril, nabij Granada, aan boord van een kleine boot, vanuit Kelaat Sraghna, een dorpje nabij Marrakech. Zijn eerste baan vond hij in een drukkerij, maar zijn hart lag bij het koken, en hij droomde van een carrière in de restaurantwereld. "Toen ik 18 werd, begon ik met mijn eerste stages. Ik hield er altijd al van om te grillen, vooral lamsvlees of kalfsvlees," vertelt hij aan La Verdad.
Lees ook: Marokkaanse smaken in hartje Singapore met Hassan (foto’s)
Mohamed wist een naam voor zichzelf te maken. Hij werkt nu al zeven jaar bij restaurant La Tropical in Los Alcázares. Onlangs won hij de prijs voor de beste grillade van Spanje tijdens de San Sebastián Gastronomika, waar hij het opnam tegen topgrillers uit heel Spanje. Een prestatie waar hij trots op is, en hij is niet de enige. "Mijn moeder was buiten zinnen toen ze het hoorde. Mijn hele familie is ontzettend trots," zegt een blije Mohamed, die inmiddels getrouwd is en twee kinderen heeft.
Juan Carlos Méndez, eigenaar van restaurant La Tropical dat zijn deuren opende in 1936, prijst ook Mohamed’s vakmanschap, die naast zijn bekwaamheid met de grill ook traditionele Marokkaanse gerechten zoals couscous en tajine bereidt. "Ik hoop dat we op een dag een Michelinster zullen behalen," zegt hij hoopvol.
Lees ook: Youssef Badr: van marktverkoper tot rechter
De beste griller van Spanje is een toonbeeld van toewijding en aandacht voor detail. Zijn geheim? De zorg die hij besteedt aan het grillen van het vlees. "De steak moet op kamertemperatuur zijn wanneer het de grill raakt. Zo niet, dan is het hele gerecht mislukt," legt hij uit. Als toegewijde moslim grilt Mohamed alleen rund, kip of lam, nooit varkensvlees. Zijn specialiteit is de Frisona biefstuk, het gerecht dat hem de overwinning opleverde in San Sebastián.
Brahim, als baby in Berkane gestolen, op zoek naar identiteit
Met de trein van Madrid naar Casablanca vóór 2030?
Marokko gaat TikTok beperken
Eid ul-Adha: Marokko waarschuwt voor online oplichters
Marokkaanse televisie koopt Turkse topseries
Vastgoedfraude in Casablanca: verkozenen en ondernemers centraal
Belasting: vereenvoudigde procedures voor Marokkaanse diaspora
Marhaba 2024: lage prijzen voor Marokkaanse diaspora?
Nador: gloednieuw veerbootterminal om Marokkaanse diaspora te verwelkomen
25 jaar in Europa, een doctoraat maar geen verblijfsvergunning: de moeilijke situatie van Mohamed
Afstammelingen Marokkaanse soldaten in Vietnam vechten voor erkenning
Marokko verbetert dienstverlening voor Marokkaanse diaspora
Schandaal in Sidi Kacem: sociale woningen omgebouwd tot 4-sterrenhotel
Meer boten naar Marokko deze zomer