Zoeken

Marokko stelt subsidiehervorming uit

15 oktober 2023 - 19:00 - Economie

©

In het licht van de huidige geopolitieke spanningen die de prijzen wereldwijd beïnvloeden, heeft de Marokkaanse regering een strategische pauze ingelast in haar subsidiehervormingsplannen. De implementatie ervan, oorspronkelijk gepland voor 2024, wordt voor onbepaalde tijd opgeschort.

Fouzi Lekjaa, minister belast met de Begroting, bevestigde dat, hoewel de hervorming van de subsidies nog steeds een prioriteit blijft voor de regering, de huidige geopolitieke omstandigheden geen duidelijkheid bieden over de prijzen. Dit verklaarde hij aan Reuters tijdens de jaarlijkse bijeenkomsten van de Wereldbank en het IMF in Marrakech. Hij voegde eraan toe dat de hervormingen zullen worden hervat zodra de omstandigheden gunstiger zijn.

Lees ook: Marokko zal subsidie gas, suiker en brood niet veranderen

Ondanks een daling dit jaar blijven de subsiedie-uitgaven aanzienlijk. Tot en met juli 2023 bedroegen ze 17,8 miljard dirham, een daling van 32,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2022, wat neerkomt op een besparing van bijna 8,5 miljard dirham. Deze kosten waren als volgt verdeeld: 10,4 miljard dirham voor butaangas, 3,3 miljard voor suiker, 3 miljard voor lokaal meel en 920 miljoen dirham aan subsidies voor transportprofessionals.

Als onderdeel van de inspanningen om "macro-economische evenwichten te behouden", plant de regering ook de vermindering van het begrotingstekort tot 4% in 2024, vergeleken met 4,5% dit jaar, aldus Lekjaa. Hij merkte op dat de economische groei naar verwachting 3,7% zal bedragen in 2024, na een prognose van 3,4% voor dit jaar.

Lees ook: Marokko: einde brood aan 1,20 dirham?

Wat betreft het vijfjarige wederopbouwplan van Marokko, dat een investering van 120 miljard dirham vereist, benadrukte Lekjaa dat het koninkrijk dit bedrag niet zal lenen, maar zal vertrouwen op de budgetten van verschillende ministeriële afdelingen, het speciale aardbevingsfonds, en internationale samenwerking.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team