Zoeken

Algerije wil Marokko van troon stoten op Europese tomatenmarkt

6 mei 2024 - 15:00 - Economie

©

Algerije wil Marokko en Spanje van de troon stoten op de Europese tomatenmarkt met een megaproject in de landbouwsector.

Een Algerijnse groep zet zich in voor de grootschalige productie van tomaten met behulp van Nederlandse technologie. Ze realiseren een megaproject. "De tests starten eind mei en de productie gaat eind oktober 2024 van start. Dit is de eerste serre die klaar is, er zullen nog meer serres worden gebouwd. We hebben een terrein van 1000 hectare, waarvan 500 hectare voor tuinbouwgewassen. Dit is de grootste tuinbouwexploitatie in Afrika en een van de grootste ter wereld. We gaan hier tomaten en alle tuinbouwgewassen produceren", aldus Abdenour Souakri, directeur van de groep, tegen TSA.

Lees ook: Marokko stormt wereldtop binnen als tomatenexporteur

De groep heeft de middelen om haar ambities waar te maken. "Er is geen vergelijkbare boerderij in Afrika, en misschien wel in de wereld. We hebben ruimte, overvloedig water, gekwalificeerde lokale arbeidskrachten en schone elektriciteit. We hebben ook een uitzonderlijke lichtopbrengst in deze regio", legt hij uit. Dit project vereist een investering van 750 miljoen dollar. "We hebben twee miljard dinar geïnvesteerd in de eerste fase van het project, met een totale investering van 100 miljard dinar. We gaan 10.000 directe banen creëren", aldus Souakri.

Lees ook: Marokko tweede leverancier van tomaten aan EU na Nederland

De Algerijnse groep heeft grote ambities. Ze willen de Europese markt veroveren, die gedomineerd wordt door Spanje en Marokko. In 2023 exporteerde Marokko 492.000 ton tomaten naar de Europese Unie voor 972 miljoen euro, een daling van 12% in volume ten opzichte van 2022, meldt persbureau Ecofin. Het koninkrijk is de op twee na grootste leverancier van tomaten aan de Europese Unie, na Nederland en Spanje. De groep wil ook een deel van de Europese markt veroveren. "Onze eerste serre heeft een productiecapaciteit van 6000 ton cherrytomaten en we streven naar een exportomzet van 500 miljoen dollar per jaar. We gaan onze tomaten exporteren naar Europa en de Golfstaten", aldus de directeur van de Algerijnse privé-groep.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team