Zoeken

Marokko: betalen om niet naar de gevangenis te gaan

27 oktober 2023 - 13:00 - Wereld

©

De Kamer van Afgevaardigden heeft dinsdag het wetsvoorstel inzake alternatieve straffen aangenomen. Een voorgestelde dagelijkse boete van 100 tot 2000 dirham werd goedgekeurd.

De tekst werd aangenomen met 115 stemmen voor, 41 tegen en 4 onthoudingen, meldt Al Akhbar. Volgens minister Abdellatif Ouahbi van Justitie, beoogt de tekst een alomvattend juridisch kader voor alternatieve straffen in te voeren, gebaseerd op de fundamentele principes van het strafrecht met betrekking tot sancties.

Het wetsvoorstel komt als een antwoord op problemen gerelateerd aan korte vrijheidsstraffen en overbevolking in gevangenissen, legt de minister van Justitie uit, waarbij hij opmerkt dat de dagelijkse boete personen die al veroordeeld zijn tot straffen, in staat zal stellen te profiteren van alternatieve straffen. De dagelijkse boete varieert tussen 100 en 2000 dirham en de veroordeelde kan hier alleen van profiteren als de slachtoffers afzien van vervolging en compensatie en als de beschuldigde de veroorzaakte schade herstelt.

De aangenomen tekst beoogt ook oplossingen te vinden voor de rehabilitatie en integratie van personen veroordeeld voor kleinere misdrijven, met name door middel van taakstraffen die variëren van 40 tot 1000 uur. Alleen veroordeelden ouder dan 15 jaar komen in aanmerking voor deze straf. Een andere nieuwe straf die in de tekst wordt voorzien om de gevangenissen te ontlasten, is de enkelband.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team