Zoeken

"Je zult sterven in pijn": Marokkaanse feministen met de dood bedreigd

7 april 2024 - 16:00 - Marokko

©

In Marokko zijn feministen, waaronder journalisten, kunstenaressen, en schrijfsters, het doelwit van intimidaties en doodsbedreigingen op sociale media. Deze bedreigingen volgen op hun oproepen voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de context van de hervorming van het Marokkaanse familierecht.

Onder de bedreigde personen bevinden zich prominente figuren zoals Khadija Ryadi, voormalig voorzitter van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH), tekenares Zainab Fasiki, schrijfster Leila Slimani, actrice Loubna Abidar, regisseur Nabil Ayouch en zijn echtgenote, actrice en regisseuse Maryam Touzani, journaliste, actrice en cineaste Sonia Terrab, en Hajar Raissouni. Deze internationaal erkende activisten voor mensenrechten en individuele vrijheden in Marokko zijn het mikpunt geworden van beledigingen en intimidatie op sociale media vanwege hun strijd voor gendergelijkheid, meldt El Español.

Lees ook: Hervorming familierecht: Abdelilah Benkirane hekelt Marokkaanse feministen

Ibtissam Lachgar, oprichtster van de Alternatieve Beweging voor Individuele Vrijheden (MALI), ontving zelfs een doodsbedreiging via Instagram. "Betty, je zult sterven in pijn, dat beloof ik je," schreef een gebruiker via een nepaccount. Een andere post verwees naar haar als "een soort hysterische femi-nazi" en beschuldigde haar en haar beweging van samenzwering tegen de morele principes van Marokkaanse moslims. Lachgar, wiens naam in 2015 op een dreiglijst van Daesh stond, heeft deze bedreigingen gemeld bij de autoriteiten. Zij bevestigt dat de politie de zaak serieus neemt en dat ze binnenkort worden opgeroepen voor verder onderzoek.

De situatie escaleerde verder toen een video op sociale media verscheen waarin een jonge Marokkaan oproept tot publieke executies van deze feministen op het beroemde Djemaa El Fna plein in Marrakech. "Waarom zou Djemaa El Fna enkel een plek voor amusement zijn? We zouden deze grond (Marokko) kunnen zuiveren... We zouden dit soort (vreemde) mensen kunnen onthoofden," verklaarde hij.

Lees ook: Familierecht: Koning Mohammed VI’s deadline loopt vandaag af

Daarnaast hebben journalisten van MWN, inclusief hun directeur Adnane Bennis, bedreigingen ontvangen van Aicha Lamrani, die hen beschuldigt van het promoten van feminisme, atheïsme, acceptatie van homoseksualiteit, tolerantie ten opzichte van zina (seks voor het huwelijk), en normalisering van abortus, alsook van het belachelijk maken van de islam. "Jullie verdienen het om gedood te worden. Zeg tegen je collega’s dat jullie allemaal zullen worden vermoord in jullie kantoor in Rabat zoals ’Charlie Hebdo’ in 2015. Ik zweer het bij God. Wees klaar voor de nieuwe Charlie Hebdo, als God het wil," schreef ze. Bennis heeft een klacht ingediend bij de rechtbank in Rabat, waarop een onderzoek is geopend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team