Zoeken

Koning Mohammed VI’s plan voor Marokko

7 november 2023 - 17:00 - Marokko

©

Marokko zet stappen richting een toekomstbestendige ontwikkeling, met een heldere visie uitgestippeld door Koning Mohammed VI. Het doel: "het land op het pad zetten van een duurzame economische en sociale vooruitgang".

Tijdens het vijfde Forum voor Transport en Logistiek in Afrika en het Midden-Oosten (TransMEA 2023), gehouden in Caïro, benadrukte Marokko zijn bereidheid om deze strategische visie in praktijk te brengen. Mohammed Abdeljalil, de Marokkaanse minister van Transport en Logistiek, onderstreepte de ambitie om "ons land te plaatsen op het pad van een duurzame en alomvattende economische en sociale ontwikkeling". Hij verwees naar de pijlers van deze ontwikkeling: versterking van de sociale staat, ondersteuning van de transformatie van de nationale economie, en de verbetering van beleid, digitale transitie en milieubescherming. De minister schetste het cruciale belang van transport en logistiek in de realisatie van duurzame ontwikkeling, wijzend op de noodzaak van moderne, geïntegreerde en efficiënte transportsystemen om uitdagingen als de Covid-19 pandemie, geopolitieke onrust, inflatie en klimaatverandering, het hoofd te bieden.

Lees ook: De strategie van Mohammed VI: de Marokkaanse economie herafstemmen op het Westen

In de afgelopen twee decennia heeft Marokko onder leiding van Koning Mohammed VI ingrijpende hervormingen doorgevoerd, die volgens persagentschap MAP hebben geleid tot een significante ontwikkelingstransformatie. Deze hervormingen hebben bijgedragen aan de versterking van de nationale economie, de modernisering van de infrastructuur en de verbetering van de levensomstandigheden van de burgers. "Deze transformaties hebben het internationale vertrouwen in het koninkrijk versterkt", zegt de minister. Ook hebben deze het land in staat gesteld om grote evenementen te huisvesten, zoals de jaarlijkse bijeenkomsten van de Wereldbank en het IMF, en is het de organisator van de Afrika Cup 2025 en medeorganisator van het WK-2030 met Spanje en Portugal.

Lees ook: Mohammed VI’s winnende investeringsreis in Afrika

De transportsector in Marokko heeft een enorme vlucht genomen. In de afgelopen twintig jaar heeft het land meer dan 40 miljard dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling van zijn weg-, lucht- en spoorinfrastructuur, met inbegrip van snelwegen, spoorwegen, havens en luchthavens. Bovendien zijn er belangrijke hervormingen doorgevoerd, waaronder de geleidelijke liberalisering van transportactiviteiten en de invoering van geavanceerde weg- en luchtvaartcodes die voldoen aan internationale normen. Door realisaties zoals de hogesnelheidslijn, uitbreiding van het spoorwegennet en nieuwe generatie treinstations, heeft het treinvervoer in Marokko een kwalitatieve sprong voorwaarts gemaakt. Abdeljalil verzekert dat Marokko doorgaat met het implementeren van gestructureerde projecten met middellange en lange termijnstrategieën om de transportsector te moderniseren en om de noodzakelijke voorwaarden te scheppen voor een modern transport- en competitief logistieksysteem.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team