Zoeken

Italië: culinaire xenofobie!

13 november 2011 - 12:00 - Wereld

©

In Italië, land van de Slow Food, zijn de kebabs en andere Fast Food niet langer welkom in sommige regio’s, waar de discussie nieuw leven wordt ingeblazen elke keer dat een gemeente een verbod oplegt voor het openen van culinaire zaken met vreemde gerechten, die doen denken aan de kebab.

Deze xenofobie tegen buitenlandse levensmiddelen, voedt het debat reeds een aantal jaren in Italië. Het land met duizenden jaren oude kooktradities is beledigd door de inval van de Amerikaanse Fast Food franchises en anderen, die een bedreiging vormen voor de Italiaanse culinaire identiteit.

De Slow Food-beweging, opgericht door Carlo Petrini om de invasie van McDonalds en andere fast food ketens te bestrijden, is hier een perfecte illustratie van. De Noordelijke Liga, anti-immigratie politieke partij dichtbij Silvio Berlusconi, heeft hiervan een argument gemaakt voor haar verkiezingscampagne.

Het is in Pistoa, in Toscanië, waar de Kebab onvindbaar is, en in Cittadella, gemeente in de provincie Padua, dat de eerste verboden op buitenlandse keukens, ter bescherming van de lokale specificiteiten, plaatsvonden, aldus "Le Monde".

Noord-Italië is het meest getroffen door deze discriminerende maatregelen, menen de Italiaanse linksen. Maar in San Vito lo Capoen in Sicilië, wordt jaarlijks het wereldkampioenschap Couscous georganiseerd, "Couscous Fest" genaamd, waarnaar jaarlijks sinds 14 jaar, kooktalenten van het gans Middellandse Zeegebied komen, waaronder Marokko.

De Marokkaanse keuken staat trouwens in de schijnwerpers sinds dinsdag ter gelegenheid van een gastronomische week, georganiseerd in een prestigieus paleis in de Italiaanse hoofdstad, en zal ten minste de verdienste hebben van erin geslaagd te zijn de Romeinen te verbazen, volgens de organisatoren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team