Zoeken

Heldhaftige reis voor liefdadigheidsorganisatie: met trucks vol donaties naar Marokko

5 oktober 2023 - 10:00 - Marokko

©

De verwoestende aardbeving die Marokko op 8 september trof, heeft de vastberadenheid van de leden van de Franse vereniging Emmaüs om hulp te bieden versterkt. Een reis vol uitdagingen, maar met een warm onthaal als eindpunt.

Na een reis van 81 uur, waarvan 26 in de haven Tanger Med, arriveerde het humanitaire konvooi van Emmaüs in Marokko met donaties afkomstig uit verschillende Franse steden. Ondanks de uitdagingen bleef de sfeer hoopvol. "Met Emmaüs gaat het soms moeizaam, maar we komen er altijd. De geest van abbé Pierre waakt over ons," reageerde Véronique Magnaux, hoofd van de Emmaüs-gemeenschap in Rodez, tijdens de lange reis. "Gezien al het werk dat onze collega’s hebben verzet, moeten we het einde halen," reageerde Mostafa Zinini, vrijwilliger van Emmaüs Rodez.

Lees ook: Aardbeving Marokko: vrijwilligers klagen over "baksheesh" in Tanger Med

Op 22 september werden de leden van Emmaüs hartelijk ontvangen in Argana, in de Hoge Atlas. Naast traditionele muntthee werd er uiteraard veel gesproken over de aardbeving. Lahcen Amrouch, voormalig parlementslid en huidig gemeentevoorzitter, vertelde: "Hier in Argana voelden mensen de beving met een magnitude van 7. In Agadir zag je gebouwen bewegen en vonken van elektriciteitskabels. Maar de schade was daar beperkt, dankzij de strikte bouwvoorschriften na de aardbeving van 1960."

Lees ook: Najib Amhali heeft al zes vrachtwagens met hulp naar Marokko gestuurd

Bij de aardbeving vielen bijna 3000 doden en ruim 5500 gewonden. Ook werd enorme materiële schade gemeld. Maar in Argana vielen er geen doden. Bij het afscheid uitte de lokale gemeenschap hun dankbaarheid. "Namens heel Marokko en Argana, bedanken we jullie diep voor de moeite die jullie hebben genomen om naar ons toe te komen. Jullie zijn hier thuis en we hopen jullie snel weer te zien onder betere omstandigheden," concludeerde de gemeentevoorzitter.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team