Zoeken

Drugs: Marokkanen opgejaagd door Frankrijk in Dubai

22 december 2023 - 20:30 - Wereld

©

Dubaï, bekend als een toevluchtsoord voor drugshandelaren, waaronder Franse en Belgische Marokkanen, is nu het doelwit van een nieuwe Franse strategie om criminelen op te sporen in de Verenigde Arabische Emiraten.

De Franse minister van Justitie heeft een nieuwe aanpak geïntroduceerd in de strijd tegen drugshandel, waaronder de vestiging van twee verbindingsrechters in Dubaï en in de Caraïben. Dit initiatief is bedoeld om drugsorganisaties beter te kunnen traceren, meldt CNews. Het idee is om de opdrachtgevers en de leiders van deze organisaties te gaan zoeken waar ze vermoedelijk verblijven, verklaarde de aanklager van Marseille tijdens een persconferentie over de balans van 2023 inzake drugsmoorden en drugscriminaliteit.

Lees ook: Zoon Ridouan Taghi in Dubai gearresteerd, Nederland eist hem op

De aanstelling van de twee magistraten in Dubaï en Sainte-Lucie is op handen, aldus Nicolas Bessone, hoewel er geen specifieke datum is gegeven. "We rekenen op internationale samenwerking om de daders te vinden, waar ze ook zijn", benadrukte hij, verwijzend naar de vaak internationale aard van de drugshandel. Frankrijk ziet zich genoodzaakt zijn strategie te wijzigen vanwege de moeilijkheden bij het uitleveren van in Dubaï aangehouden drugshandelaren en de vrijlating door de Emirati justitie van sommigen van hen. Tot nu toe zijn alleen Hakim Berrebouh en Moufide Bouchibi aan Frankrijk uitgeleverd.

Lees ook: Van België tot Dubai: het luxe leven van Belgisch Marokkaanse drugsbazen

Net als Frankrijk heeft ook België te maken met vergelijkbare uitdagingen. Een rechtbank in Dubaï wees drie verzoeken om uitlevering van de Belgisch-Marokkaanse Nordin El Hajjioui, ook bekend als "Dikke Nordin", naar België af.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team