Zoeken

Belgische restauranthouder vastgehouden in Marokko

20 december 2023 - 20:00 - Marokko

©

Een Belgische restauranthouder van Marokkaanse afkomst, Abbes Elkhalil, eigenaar van restaurant Mamounia in Doornik, is gevangengezet in Marokko.

Hij reisde naar zijn geboorteland om een erfeniskwestie te regelen, maar werd daar gearresteerd wegens uitspraken die in strijd zouden zijn met de Marokkaanse wetgeving op sociale media. Volgens zijn naasten, geciteerd door La Dernière Heure, is hij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een zware boete. Elkhalil heeft beroep aangetekend tegen deze beslissing.

Lees ook: Uitbaters restaurant in Kasterlee acht maanden vast in Marokko

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd op de hoogte te zijn van de detentie van Elkhalil. Nicolas Fierens Gevaert, woordvoerder van het ministerie, heeft verklaard dat zijn departement recentelijk is geïnformeerd over de situatie. De Belgische ambassade in Rabat zal proberen contact op te nemen met Elkhalil in het kader van consulaire bijstand, zoals gebruikelijk is voor Belgen die in het buitenland worden vastgehouden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen verdere informatie verstrekt.

Lees ook: Isa Hoes even vast in Marrakech

De zaak wordt door het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken met de nodige voorzichtigheid behandeld, vanwege het privékarakter ervan. Elkhalil hoopt op vrijspraak in beroep om naar België te kunnen terugkeren en zijn restaurant, dat al vier maanden gesloten is, te heropenen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team