Zoeken

Amerikaanse legerverantwoordelijke waarschuwt voor oorlog Marokko-Algerije

23 april 2024 - 21:00 - Marokko

©

De "koude oorlog" tussen Marokko en Algerije bedreigt de stabiliteit in de regio en belemmert de economische ontwikkeling, waarschuwt een Amerikaanse militair. Hij pleit voor Amerikaanse bemiddeling om verdere escalatie te voorkomen.

Volgens luitenant-kolonel Jay Figurski, die op het punt staat met pensioen te gaan, is het van cruciaal belang om de spanningen tussen Marokko en Algerije te beheersen zonder Amerikaanse belangen te schaden. "Dit vereist een voortdurend strategisch evenwicht en bekwame diplomatie", aldus Figurski in een artikel gepubliceerd door de Association of the United States Army.

Lees ook: Oorlog tussen Marokko en Algerije is "onwaarschijnlijk"

De spanningen tussen beide landen laaien al geruime tijd op, met name over de status van de Sahara. Figurski vreest dat nieuwe incidenten met dodelijke slachtoffers aan beide kanten tot een onvermijdelijke escalatie kunnen leiden.

"Hoewel geen van beide landen oorlog wil, is het risico reëel", stelt hij. "Marokko en Algerije zullen hun militaire kracht blijven projecteren om hun standpunt kracht bij te zetten."

De Verenigde Staten hebben nauwe banden met beide landen. Marokko is een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen terrorisme en heeft een moderniseringsprogramma voor zijn leger opgezet om samen te werken met de Verenigde Staten en de NAVO. Algerije daarentegen heeft in 2022 een groot wapencontract met Rusland gesloten en is een belangrijke partner voor China in diens "Belt and Road"-initiatief.

Figurski benadrukt dat de rivaliteit tussen Marokko en Algerije niet alleen de stabiliteit in de regio bedreigt, maar ook de economische ontwikkeling belemmert. "Twee van de belangrijkste landen in Afrika worden gehinderd door deze ’koude oorlog’", aldus de officier.

Lees ook: Rapport waarschuwt voor een mogelijke oorlog tussen Marokko en Algerije

Hij pleit dan ook voor Amerikaanse bemiddeling om de dialoog tussen beide landen te bevorderen en verdere escalatie te voorkomen. "De Verenigde Staten hebben een unieke positie om Marokko en Algerije samen te brengen en een vreedzame oplossing te vinden voor hun geschillen", concludeert Figurski.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team