Zoeken

WK 2030: Marokko verwacht enorme economische boost

23 april 2024 - 22:00 - Sport

©

De organisatie van het WK 2030, dat Marokko samen met Spanje en Portugal zal organiseren, zal enorme socio-economische voordelen opleveren voor het koninkrijk.

Dit was de centrale boodschap van een conferentie die werd gehouden aan de Hassania Hogeschool voor Openbare Weren (EHTP) met als thema "WK 2030: een belangrijke sociaal-economische en culturele bloei voor Marokko".

Lees ook: Digitale transformatie in Marokko krijgt boost door WK 2030

Uit de presentaties van de sprekers bleek dat de internationale competitie een aanzienlijke impact zal hebben op de Marokkaanse economie. Hassan Fekkak, directeur sport van het Marokkaans Nationaal Olympisch Comité (CNOM), benadrukte dat het organiseren van het WK een buitengewone kans is voor Marokko op economisch, cultureel en sociaal vlak. Hij voegde eraan toe dat dit grote sportevenement op korte en middellange termijn een aanzienlijke meerwaarde zal genereren, aangezien Marokko gedurende het hele toernooi "een mondiale vitrine" zal worden.

Karim Adyel, advocaat gespecialiseerd in internationaal voetbalrecht en arbiter bij het Hof van Arbitrage voor Sport, is ervan overtuigd dat het WK 2030 het Marokkaanse BBP kan verhogen. Ter ondersteuning van zijn bewering wees hij erop dat het BBP van Qatar in het vierde kwartaal van 2022 met 8% was gestegen dankzij het WK, terwijl het reële BBP van Zuid-Korea, gastheer van het WK 2002, met 7% was gestegen ten opzichte van 2001, 2003 en 2004.

Lees ook: WK 2030: Marokko op weg naar economische boom?

Ayoub Koutaya, professor-onderzoeker aan het Instituut voor Sportwetenschappen van de Universiteit Hassan I, benadrukte in zijn presentatie de materiële en immateriële erfenis waarvan Marokko kan profiteren. "Marokko zal kunnen profiteren van verworvenheden op het gebied van infrastructuur en sportaccommodaties, die vervolgens moeten worden gevaloriseerd, met een toename van het aantal voetballiefhebbers en nieuwe vaardigheden die op alle niveaus worden ontwikkeld", aldus Koutaya.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team