Zoeken

Straattaal als identiteit: de unieke "Z" van Marokkaans-Nederlandse jongeren

4 januari 2024 - 12:00 - Wereld

©

Taalwetenschapper Khalid Mourigh van de Universiteit Leiden verkent in een nieuw onderzoek de unieke aspecten en de ontwikkeling van de straattaal onder Marokkaans-Nederlandse jongeren.

Mourigh legt in een lang interview met het AD uit dat de jongeren bewust een eigen taalvariant creëren om hun identiteit uit te drukken, vaak gekenmerkt door een langgerekte ’z’ klank. Dit fenomeen is deels te wijten aan taalkundige verschillen tussen het Marokkaans-Arabisch en het Nederlands, en deels een bewuste keuze om te benadrukken dat ze anders zijn dan de mainstream samenleving.

Lees ook: Khalid Mourigh schreef het levensverhaal van zijn opa in een boek

Mourigh’s onderzoek, dat zich richtte op de Marokkaanse gemeenschap in Gouda, toont aan dat Marokkaanse jongeren in Nederland vaak kiezen voor het Nederlands als hun onderlinge communicatietaal, voornamelijk vanwege de lage sociale status van hun thuistalen en het gemak van communicatie in het Nederlands. De jongeren gebruiken straattaal niet alleen om hun groepsidentiteit te versterken, maar ook als een vorm van verzet tegen de dominante cultuur.

Het artikel gaat ook dieper in op de specifieke woordkeuzes en fonetische kenmerken van de straattaal die door Marokkaanse jongeren wordt gebruikt. Dit omvat het gebruik van Berberse woorden en het spelen met de Nederlandse taal om een eigenzinnige en herkenbare stijl te creëren. Mourigh benadrukt het belang van het vermogen om te schakelen tussen verschillende taalstijlen, vooral in formele situaties zoals sollicitatiegesprekken.

Lees ook: Marokkaanse jongeren gaan in realityserie "Poldermocro’s" op zoek naar roots

Ten slotte wordt de positie van meisjes binnen deze taalgemeenschap belicht. Hoewel zij ook straattaal gebruiken, wordt dit vaak als ongepast of te extreem beschouwd. De studie toont aan dat de jongeren hun taalgebruik nauwkeurig aanpassen aan hun sociale omgeving en de verwachtingen die daarbij horen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team