Zoeken

Onderzoek in Marokko toont aan: krokodillen herkennen babygehuil

12 augustus 2023 - 12:30 - Marokko

©

Een opmerkelijke studie in Marokko heeft aangetoond dat krokodillen van de Nijl reageren op de noodkreten van baby-hominiden, waaronder mensen. Wat betekent dit fascinerende gedrag?

Wetenschappers van de Universiteit van Lyon hebben het onderzoek uitgevoerd in het Crocopark van Agadir, waar meer dan 300 Nijlkrokodillen leven. Ze hebben luidsprekers geplaatst langs vier vijvers en geluiden afgespeeld van chimpansees, bonobo’s en menselijke baby’s die hun moeder roepen of huilen tijdens vaccinaties.

Lees ook: Frankrijk stuurt twee krokodillen naar Marokko

Veel krokodillen, zowel mannetjes als vrouwtjes, reageerden op de geluiden, zochten de bron ervan en benaderden snel de luidspreker, soms bijtend. Ongeveer een vijfde reageerde op opnames van licht in nood verkerende menselijke baby’s, terwijl ongeveer een derde reageerde op kreten van ernstig in nood verkerende baby’s. De reacties varieerden op basis van specifieke geluidskarakteristieken.

Lees ook: Welkom Driss, de eerste in Marokko geboren krokodil

Volgens de onderzoekers suggereren de bevindingen dat reptielen prooien kunnen identificeren op basis van hun kreten. Dit baanbrekende onderzoek kan ook aantonen dat emoties op meer manieren kunnen worden gecommuniceerd dan werd gedacht. Het is volgens het onderzoek goed mogelijk dat dit gedrag verder verspreid is in het dierenrijk, een fascinerend inzicht in de natuurlijke wereld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team