Zoeken

Marokkaanse taxichauffeurs komen in opstand

17 januari 2024 - 07:00 - Marokko

©

In Marokko heerst onvrede onder professionele taxichauffeurs over de houders van taxivergunningen, die een verhoging van de "premie" eisen in ruil voor de toestemming om taxi’s te exploiteren. De chauffeurs dreigen met protestacties en een nationale staking.

De spanning tussen taxichauffeurs en vergunninghouders neemt toe, met name vanwege de verhoogde premie die gevraagd wordt na het verlopen van contracten en de circulaire nr. 750 van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In deze circulaire staat dat exploitatiecontracten zes maanden na het overlijden van de vergunninghouder vervallen. Om hun stem te laten horen, dreigt de Democratische Marokkaanse Arbeidsunie (UMT) met protestacties en een nationale staking.

Lees ook: Taxichauffeurs in Marokko dreigen met protesten

"Er zijn veel problemen tussen de professionals in de taxibranche en de vergunninghouders, en dit conflict escaleert nu door het verlopen van contracten. Vergunninghouders beginnen een ’premie’ te eisen, wat onaanvaardbaar is," aldus de secretaris-generaal van de UMT, die ook deel uitmaakt van de Nationale Arbeidsunie van Marokko (UNTM), in een verklaring aan AlAyam24. Hij voegt eraan toe dat "de huidige situatie moeilijk is vanwege economische en sociale crises als gevolg van de coronapandemie".

De vakbondsleider wijst ook op het wanbeheer van de sector door de bevoegde autoriteiten. "Het is de bedoeling dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de rechten en plichten van de werknemers in de sector beschermt, of ze nu chauffeurs of exploitanten zijn," stelt hij. Hij bekritiseert vooral circulaire nr. 750 van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die volgens hem "de druppel is die de emmer deed overlopen" omdat het de vergunninghouders bevoordeelt ten nadele van taxichauffeurs.

Lees ook: Marrakech: kleine taxi’s willen prijzen verhogen

De secretaris-generaal klaagt ook over de passiviteit van het ministerie van Binnenlandse Zaken en meldt dat zijn vakbond begin deze maand een brief naar het departement van Abdelouafi Laftit heeft gestuurd om de dialoog te hervatten en de problemen in de sector te bespreken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team