Zoeken

Marokkaanse nationaliteit voor buitenlanders getrouwd met Marokkaanse vrouwen?

13 oktober 2023 - 13:00 - Marokko

©

In Marokko kunnen buitenlandse vrouwen die met Marokkaanse mannen trouwen gemakkelijk de Marokkaanse nationaliteit verkrijgen, wat niet het geval is voor buitenlandse mannen die met Marokkaanse vrouwen zijn getrouwd. Een oppositiepartij wil nu gelijkheid in deze wetgeving.

Momenteel stelt artikel 10 van de Marokkaanse nationaliteitswet dat een buitenlandse vrouw die met een Marokkaanse man trouwt, na minimaal vijf jaar regulier en voortdurend verblijf in Marokko, een verzoek tot naturalisatie kan indienen bij het ministerie van Justitie. Buitenlandse mannen die met Marokkaanse vrouwen trouwen, hebben niet dezelfde rechten.

Lees ook: Marokkaanse nationaliteit voor kinderen van Marokkaanse Joden dichterbij

De oppositiepartij Mouvement populaire (MP) wil verandering in deze situatie brengen. "Het instellen van een vorm van balans in de nationaliteitscode zorgt voor stabiliteit en integratie in de Marokkaanse samenleving. Het is vreemd dat een buitenlandse man die met een Marokkaanse vrouw trouwt, niet dezelfde rechten heeft als een buitenlandse vrouw die met een Marokkaanse man trouwt. Het is nodig om wetten op te stellen die in overeenstemming zijn met internationale verdragen", zegt Mohamed Ouzzine, secretaris-generaal van de MP.

Lees ook: Kennis landstaal om Marokkaanse nationaliteit te krijgen

Een maand geleden stelde Driss Sentissi, leider van de MP-parlementsgroep, vragen aan minister Abdellatif Ouahbi van Justitie over de noodzaak van gelijkheid in de nationaliteitswet. Hij gaf aan dat veel landen succesvol een dergelijke procedure hebben ingevoerd en benadrukte dat streven naar gendergelijkheid niet betekent dat er vijandigheid tussen mannen en vrouwen wordt gecreëerd. In reactie op de vraag gaf de minister aan dat er een wetsvoorstel is ingediend om artikel 10 van de nationaliteitscode te wijzigen, waardoor buitenlandse echtgenoten de Marokkaanse nationaliteit kunnen verkrijgen door te trouwen met een Marokkaanse burger. Dit voorstel is echter nog niet goedgekeurd door de regering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team