Zoeken

Journalist Rachid M’Barki vindt baan in Marokko na rel om Marokkaanse Sahara

19 december 2023 - 23:30 - Marokko

©

Na zijn ontslag bij BFMTV, heeft de Frans-Marokkaanse journalist Rachid M’Barki een nieuwe uitdaging gevonden in Marokko.

Hij kondigde zijn aanstelling bij de Eco Média-groep aan tijdens een ceremonie in Casablanca. Dit markeert een belangrijke stap in zijn carrière. De overstap van M’Barki komt na een controversiële periode bij de Franse nieuwszender BFMTV, waar hij werd ontslagen wegens beschuldigingen van ’passieve corruptie en misbruik van vertrouwen’. Een interne enquête werd ingesteld om te onderzoeken of hij alleen handelde en om de tekortkomingen te identificeren die hebben geleid tot het uitzenden van nieuwsitems die niet voldeden aan de standaard interne regels.

Lees ook: Journaliste Zineb El Rhazoui verliest prijs na uitspraken over Gaza

In januari kwam M’Barki onder vuur te liggen wegens het vermeend uitzenden van misleidende of partijdige informatie, bedoeld om buitenlandse belangen te dienen, met name een rapportage over een Marokkaans-Spaans economisch forum in Dakhla, waarbij hij de term ’Marokkaanse Sahara’ gebruikte. Deze beschuldigingen waren afkomstig van Forbidden Stories, een internationaal consortium van journalisten die M’Barki ervan beschuldigden gefinancierd te worden door Marokko voor het uiten van dergelijke standpunten op de zender.

Lees ook: Al Jazeera ontslaat Marokkaanse journalist na tweet over Algerije

M’Barki heeft deze beschuldigingen krachtig ontkend, zowel tijdens zijn hoorzitting bij een onderzoekscommissie van de Franse Assemblée Nationale als in openbare verklaringen. Hij bestempelde alle beschuldigingen als ’complete onzin’ en bekritiseerde de methoden van de ’Story Killers’.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team