Zoeken

Hirak Al Hoceima: Marokko zet verslaggever The Guardian land uit

29 september 2017 - 21:30 - Marokko

©

Een verslaggever van de Britse krant The Guardian werd woensdag in Al Hoceima gearresteerd en donderdag door de Marokkaanse autoriteiten het land uitgezet.

Saeed Kamali Dehghan was in het noorden van Marokko voor een reportage over de protestbeweging Hirak Al Hoceima. Hij was in gesprek met meerdere activisten van de beweging toen hij door de politie werd aangehouden en meegenomen.

In een bericht op Twitter laat de journalist weten dat hij niet over zijn uitzetting wenst te spreken. The Guardian liet eerder al weten dat hij terug in Londen was en dat hij het goed deed. De krant reageerde verrast op zijn uitzetting en stelt de zaak te onderzoeken.

Saeed Kamali Dehghan is niet de eerste buitenlandse journalist die uit Marokko wordt gezet na over de evenementen in de Rif te hebben willen schrijven. Voor hem werden Djamel Alilat van de Algerijnse krant El Watan en José Luis Navazo en Fernando Sanz van Correo Diplomático al het land uitgezet.

Sinds het begin van de protesten werden ook meerdere Marokkaanse journalisten gearresteerd. Hamid El Mahdaoui, hoofdredacteur van Badil.info, werd tot één jaar gevangenisstraf en een boete van 20.000 dirham veroordeeld. Achour El Amraoui werd begin september gearresteerd en wordt nog steeds vastgehouden. Houssein Al Idrissi, fotograaf voor Rif Press, en Fouad Assaidi van AgrawTV werden op 27 mei gearresteerd en naar een gevangenis in Casablanca gebracht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team