Zoeken

Erfgoed: Algerije probeert Marokko te slim af te zijn

6 mei 2024 - 16:00 - Cultuur

©

Algerije en Marokko voeren al decennia een strijd om de herkomst van gerechten, traditionele kleding, sieraden, architectonische ornamenten en muziekgenres. Nu is er een nieuwe organisatie opgericht om het Algerijnse erfgoed te beschermen tegen toe-eigening door Marokko.

"Protect Algerian Heritage" (PHD) is de naam van de organisatie die zich inzet voor de bescherming en valorisatie van de rijke Algerijnse cultuur. "Onze missie is om de Algerijnse cultuur te promoten door middel van innovatieve en boeiende initiatieven", aldus de oprichters op de website van PHD. De organisatie wil "creativiteit stimuleren en intergenerationele banden versterken", het Algerijnse erfgoed vieren als "bron van inspiratie op wereldschaal" en "een wereld creëren waarin iedereen de diversiteit en rijkdom van ons erfgoed erkent en viert". PHD streeft ook naar "het bevorderen van interculturele banden" en "wederzijds begrip en respect" tussen de gemeenschappen.

Lees ook: Unesco-erkening zellige: Marokko en Algerije in conflict

Dit jaar heeft Algerije besloten om zellige (een traditionele mozaïektechniek) op de lijst van immaterieel erfgoed van de UNESCO te plaatsen. "In april hebben we het dossier ’Kunst van architectonische versiering met zellige: kennis en vaardigheden’ ingediend om het op naam van Algerije op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO te laten plaatsen", aldus minister van Cultuur Soraya Mouloudji. Ze wees erop dat Algerije al "11 immateriële elementen op de lijsten van het Werelderfgoed van UNESCO heeft staan" en dat er in maart 2023 een dossier is ingediend voor de "classificatie van de traditionele klederdracht van Oost-Algerije" op de UNESCO-lijst. Het "gezamenlijke Arabische dossier over henna" dat bij de VN-organisatie is ingediend, zal in december 2024 worden bekeken.

Lees ook: Algerije wil zich Marokkaanse selham toe-eigenen

Na de Algerijnse poging om zich de "kaftan Ntaâ" van Fez toe te eigenen, besloot Marokko in augustus 2023 zijn immaterieel erfgoed, dat bestaat uit tal van voorouderlijke knowhow, te beschermen. "Om de politisering van bepaalde dossiers met betrekking tot de Marokkaanse cultuur te voorkomen, zullen we internationaal erkende juridische maatregelen nemen om ons immaterieel erfgoed te beschermen", aldus minister van Cultuur Mehdi Bensaïd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team