Zoeken

Arrestaties voor ontvoering van Jamal O. in Marbella

17 februari 2023 - 20:00 - Wereld

©

Na een onderzoek van tweeënhalf jaar heeft de politie in Marbella twee personen van Franse afkomst gearresteerd voor hun vermeende betrokkenheid bij de ontvoering van Jamal O., een Nederlandse zakenman van Marokkaanse afkomst, op 22 augustus 2020.

Jamal werd ontvoerd toen hij met zijn vrouw en hun vijf kinderen terugkeerde van een restaurant in Puerto Banus in Marbella. Hun voertuig, een Mercedes G-Wagon, werd onderschept door twee voertuigen uitgerust met zwaailichten van de politie. Daaruit stapten acht gewapende mannen in politie-uniformen uit en namen Jamal met geweld mee. Zijn familie, die al meer dan twee jaar niets van hem heeft vernomen, heeft eind januari een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor iedereen die informatie over zijn verblijfplaats kan verschaffen, aldus El Confidencial.

Lees ook: 100.000 euro voor tip die tot vondst van in Marbella ontvoerde Jamal leidt

Het onderzoek, geleid door de afdeling georganiseerde misdaad van de eenheid drugs en georganiseerde misdaad van de Costa del Sol (Udyco), identificeerde een groep verdachten en arresteerde dinsdag twee in Frankrijk geboren mannen van 37 en 42 jaar oud. Het betreft leden van een gevaarlijke criminele organisatie, aldus de rechercheurs. Zij worden beschuldigd van ontvoering, lidmaatschap van een criminele organisatie en schending van de privacy vanwege het traceerapparaat dat op de Mercedes van het slachtoffer werd aangetroffen, waardoor de aanvallers waarschijnlijk op de hoogte waren van al zijn bewegingen en de ontvoering konden plannen.

De onderzoekers geloven dat Jamal werd vermoord. Op grond daarvan moeten de twee verdachten ook van moord worden beschuldigd. Zijn lichaam zou begraven zijn op een boerderij in Coín, waar een ouder Brits echtpaar woonde. Maar zoekacties op die plaats hebben niets opgeleverd. De twee op dinsdag gearresteerde Fransen zijn in hechtenis genomen op het politiebureau van Marbella en werden donderdag voorgeleid aan de bevoegde rechter. De politie is nog op zoek naar zes andere verdachten.

Lees ook: Jamal, 2 jaar geleden ontvoerd in Marbella, nog steeds vermist

Volgens onderschepte audio-opnames was het criminele netwerk waartoe de twee Fransen behoren op zoek naar een Nederlander van Marokkaanse afkomst zoals Jamal, waarbij in detail het type auto werd genoemd waarin hij reed, de plaatsen waar hij kwam, en werd gezegd dat hij zou worden aangevallen. De ontvoering van Jamal vond plaats twaalf dagen nadat deze audioberichten waren opgenomen. Onderzoekers vroegen toestemming voor huiszoekingen. Vijf mensen werden gearresteerd, maar "er werden geen zaken van belang voor het onderzoek gevonden". De politie brengt Jamal in verband met drugshandel, maar zijn familie verwerpt deze hypothese en stelt dat hij nooit is gearresteerd of veroordeeld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team