Zoeken

Zwaar tekort aan melk in Marokko

8 oktober 2022 - 14:00 - Marokko

©

Tijdens haar wekelijkse persconferentie op donderdag heeft de Marokkaanse regering bevestigd dat het melktekort dat de industrie al maanden aankondigt, zich daadwerkelijk voordoet. Volgens de regeringswoordvoerder is deze situatie te wijten aan verschillende factoren.

Waterschaarste, melktekort,... de Marokkanen zijn nog niet van hun zorgen af. Volgens Mustapha Baitas is de droogte in Marokko, die dit jaar is toegenomen, een van de factoren die het melktekort verklaren. Daarbij komen nog de zeer hoge kosten van het veevoeder.

Lees ook: Gaat Marokko water rantsoeneren?

Omdat het moeilijk was hun koeien voldoende te voederen, sloten sommige boeren hun bedrijf en brachten hun vee naar de slachthuizen, om er nog wat aan te verdienen. Daardoor kwamen de industriële zuivelbedrijven in moeilijkheden en kunnen zij niet langer aan de vraag van de markt voldoen.

Na afloop van de kabinetsvergadering benadrukte de regeringswoordvoerder dat het ministerie van Landbouw, Zeevisserij, Plattelandsontwikkeling en Watervoorraden; strategieën en een bijstandsprogramma bestudeert om de productie onder controle te krijgen.

Lees ook: Marokko verwacht sterke daling olijventeelt

Over het probleem van de uitstervende bijenvolken zei Mustapha Baitas dat binnenkort een nationale campagne ter bestrijding van de varroa-ziekte van start gaat. Het gaat om ongeveer 900.000 bijenkorven, die in totaal 30 miljoen dirham kosten. Daarna zal de regering pas beginnen met de wederopbouw van de getroffen bijenvolken, voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team