Zoeken

Youssef Taghi probeerde neef op andere gedachten te brengen

27 april 2022 - 12:20 - Wereld

©

Youssef Taghi, de neef en voormalig advocaat van Ridouan Taghi, probeerde hem op andere gedachten te brengen en heeft hem zeker niet geholpen bij het plannen van een gewelddadige uitbraak. Dat hebben zijn advocaten gezegd tijdens een voorbereidende zitting in zijn zaak.

Volgens het Openbaar Ministerie is Youssef Taghi een belangrijke schakel geweest tussen Taghi, de hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, en de buitenwereld. Hij zou hem hebben geholpen met het plannen van een gewelddadige ontsnapping. Ze zagen elkaar in totaal 98 keer in de periode tussen maart 2021 en oktober 2021, waarvan 22 keer tijdens bezoeken aan de EBI. Justitie kreeg in de zomer van vorig jaar het vermoeden dat het tweetal andere dingen besprak dan juridische problemen. Daarop werd een onderzoek in gang gezet, schrijft het AD.

Lees ook: Ridouan Taghi wil met tijdlijn aantonen dat hij Nabil B. niet kent

In oktober werd Youssef Taghi gearresteerd en beschuldigd van het meewerken aan een gewelddadige ontsnapping en aan drugshandel en witwassen. Beide mannen werden tijdens de bezoeken afgeluisterd en gefilmd met verborgen camera’s. De beelden tonen hoe Youssef Taghi een iPad en een schrift toont aan Ridouan Taghi. Op de iPad staan afbeeldingen van chatgesprekken. Ridouan Taghi maakte ook herhaaldelijk schietgebaren.

Youssef Taghi was op maandag 25 april voor het eerst zelf aanwezig in de Amsterdamse rechtbank. Zijn advocaten pleiten voor de schorsing van zijn voorlopige hechtenis. "Hij heeft juist geprobeerd het proces te vertragen, de situatie te sussen en geprobeerd Ridouan Taghi subtiel af te brengen iets van zijn plannen te concretiseren. Hij bracht op zijn eigen subtiele wijze naar voren dat hij niet wilde dat er iets zou gebeuren." Ook heeft hij de namen van de vier EBI-medewerkers nooit doorgegeven. Volgens de advocaat hebben de twee Taghi’s elkaar voor de bezoeken, "tientallen jaren" niet gezien.

Lees ook: Zo communiceerden Taghi en zijn neef en advocaat in de gevangenis

Youssef Taghi is ook al geruime tijd van plan om te stoppen als advocaat, met name om niet betrokken te raken bij de mogelijke plannen van zijn neef. "Ik wilde de boel de-escaleren. Voor zover er plannen waren, wilde ik laten merken dat het geen wijs idee was. Je gaat op zoek naar een manier om er vanaf te komen, om er geen deelgenoot van te zijn. Je probeert er op een subtiele manier vanaf te komen," zei hij in de rechtbank, maar de rechter besloot dat hij voorlopig nog in de cel blijft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team