Zoeken

VN-gezant bereidt bezoek aan Marokko "zorgvuldig" voor

8 januari 2022 - 17:40 - Wereld

©

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Sahara, Staffan de Mistura, bereidt zich voor op zijn eerste bezoek aan Marokko en het Polisario-front, de twee partijen in het conflict in de Sahara.

De Italiaans-Zweedse diplomaat zal naar verwachting tussen 12 en 19 januari een bezoek brengen aan Marokko en aan de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR), aldus TelQuel. Volgens de krant zal deze regionale tour hem ook naar Nouakchott en Algiers leiden.

Lees ook: Spanje biedt De Mistura vliegtuig aan voor Sahara-conflict

Staffan de Mistura bereid zijn bezoek aan Marokko met "grote omzichtigheid" voor, schrijft dezelfde bron. Het koninkrijk heeft zijn kandidatuur voor de functie niet gevalideerd. Rabat vreest namelijk dat de diplomaat Algerije zal uitsluiten van de onderhandelingen, hetgeen een stap terug zou betekenen ten opzichte van de besprekingen in Genève, waaraan ook Algerije en Mauritanië deelnamen.

Lees ook: Sahara: Polisario trekt zich terug uit rondetafelgesprekken

De voorganger van Staffan de Mistura, Horst Köhler, maakte in juni 2018 ook een regionale rondreis waarbij hij Laayoune en Dakhla bezocht en van gedachten wisselde met de presidenten van de twee regio’s en lokale verkozen functionarissen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team