Zoeken

Marokkanen buitenland hekelen verboden voornamen

24 september 2012 - 16:29 - Marokkanen in het buitenland

©

In Marokko is het Tamazight verankerd in de nieuwe grondwet. Ondanks dit worden Berberse namen regelmatig nog geweigerd door de Burgerlijke stand, die verwijst naar een lijst van verboden voornamen opgelegd door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zo mocht Faouzi Mrabti, Marokkaanse arbeider in België, zijn zoontje genaamd "Mazilia", geboren in Antwerpen op 19 juli, niet inschrijven op het Consulaat van Marokko in België. Bij de Belgische burgerlijke stand gebeurde de aangifte zonder probleem.

"Sifax", geboren op 10 augustus in Spanje, werd ook geweigerd door het Marokkaans Consulaat in Barcelona.

Eind juli waren zes soortgelijke klachten ingediend bij het "Amazigh Netwerk voor Burgerschap", grotendeels door Marokkanen in het buitenland die een Berberse naam voor hun kind hebben gekozen.

Ondanks de vele gevallen, ontkent het ministerie van Binnenlandse Zaken al jaren het bestaan ​​van een lijst van verboden namen. De subtiliteit is er daar het officieel om een "lijst van toegestane namen" gaat. Deze werd in 1996 opgesteld door Driss Basri, en geannuleerd door Dahir in 2002.

Op de website van het ministerie gewijd aan consulaten en ambassades, wordt de "Lijst van namen goedgekeurd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken" ook vermeld in de procedure voor geboorteaangiften.

 Bekijk de toegestane meisjesnamen in Marokko
 Bekijk de toegestane jongensnamen in Marokko

Lijst van toegestane voornamen in Marokko

Bladna.nl