Zoeken

"Het spel werd doorbroken door Marokko, wij hebben de grens niet gesloten"

16 februari 2023 - 11:00 - Wereld

©

Marokko houdt zijn grenzen met Sebta en Melilla nog steeds gesloten. Eduardo de Castro, de president van Melilla, zei maandag dat het koninkrijk als enige verantwoordelijk is voor de situatie waarin de autonome stad momenteel verkeert.

"Laten we hopen dat de betrekkingen weer op gang komen", aldus De Castro. "Maar we moeten wel heel duidelijk zeggen dat Marokko het spel heeft doorbroken, en niet Spanje. Wij hebben de grens niet gesloten, wij hebben de prijs moeten betalen voor alles wat Marokko heeft gedaan", zei Eduardo de Castro maandag in een interview op RTVE over de stand van de betrekkingen tussen beide landen en de gevolgen daarvan voor Melilla.

Lees ook: Sebta-Melilla: Marokko blijft "blokkadebeleid hanteren"

De Castro riep op tot wederkerigheid in de Marokkaans-Spaanse betrekkingen en hoopt dat er een verbetering komt. "Je moet goed met elkaar omgaan, je moet een goede buur zijn. En een goede buur is niet degene die je verstikt, maar degene die je als een goede buur behandelt", aldus de president van Melilla. Hij bedankte de centrale regering voor het normaliseren van de betrekkingen met Marokko na het besluit van het koninkrijk over de sluiting van de commerciële douane in augustus 2018 en de landgrenzen in maart 2020.

Lees ook: Wat als Spanje en Marokko de grensposten in Sebta en Melilla zouden afschaffen?

De president van Melilla is zich ervan bewust dat "het oplossen van diplomatieke problemen vaak tijd kost, het is noodzakelijk om gepast en voorzichtig te werk te gaan" zodat de betrekkingen tussen de twee landen volledig kunnen worden hersteld. Hij prees de betrokkenheid en de "goede wil" van minister José Manuel Albares van Buitenlandse Zaken en nodigde hem uit de geleidelijke heropening van de douane te "versnellen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team