Zoeken

Spanje minder afhankelijk van Algerijns gas

17 maart 2022 - 11:00 - Economie

©

Spanje kan het stellen zonder Algerije, dat is teruggevallen van de grootste gasleverancier op het Iberisch schiereiland naar de tweede plaats. Na de sluiting van de Maghreb-Europese pijpleiding die door Marokko loopt, komt er nu gas uit de Verenigde Staten. Madrid is bezig zijn afhankelijkheid van Algerijns gas te verminderen.

Algerije verliest zijn positie als grootste gasleverancier van Spanje, die het tot eind vorig jaar bekleedde. Die plaats wordt nu ingenomen door de Verenigde Staten, waarvan de leveringen van gas aan Spanje voor de tweede maand op rij die. van Algerije overtreffen. Volgens Enagas heeft Spanje in februari 12.472 gigawattuur (GWh) aardgas uit de Verenigde Staten en 8801 GWh uit Algerije gekocht. Aardgas uit de Verenigde Staten was goed voor 32,9% van de totale invoer van Spanje. Algerije kwam op de tweede plaats met een aandeel van 23,2%.

Lees ook: Marokko kan (eindelijk) gas invoeren uit Spanje

Wat de invoer betreft, werd al het gas uit de Verenigde Staten in de vorm van vloeibaar aardgas (LNG) naar Spanje vervoerd door LNG-tankers. Al het gas uit Algerije werd aangevoerd via de Medgaz-pijpleiding, waarvan de werking verschillende malen werd onderbroken.

Lees ook: Algerije aan Spanje: "Geen druppel gas voor Marokko"

Na de sluiting van de pijpleiding Maghreb-Europa (GME) door Algerije blijkt het moeilijk om gas te vervoeren via de door Algerije voorgestelde alternatieve routes. Volgens de Spaanse overheid heeft de uitval herhaaldelijk verstoringen in de bevoorradingsketen veroorzaakt. Volgens het Russische federale persagentschap FAN heeft de sluiting van de GME ook grote financiële verliezen voor Algerije tot gevolg gehad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team