Zoeken

Spanje en Marokko wijzigen plan voor tunnel onder Straat van Gibraltar

18 april 2024 - 18:00 - Marokko

©

Marokko en Spanje bundelen hun krachten om het langverwachte project van een tunnel onder de Straat van Gibraltar te realiseren. De verbinding, die beide landen en Afrika en Europa met elkaar zal verbinden, moet klaar zijn vóór het WK 2030, dat ze samen met Portugal organiseren.

Een belangrijke wijziging in de plannen is dat er nu wordt gekozen voor een spoorwegtunnel in plaats van een tunnel voor autoverkeer. De reden hiervoor is de verwachte verkeersdrukte, die met name tijdens piekmomenten en door het toenemende aantal vrachtvervoerders door de Straat van Gibraltar voor grote problemen zou kunnen zorgen.

Lees ook: Tunnel onder Straat van Gibraltar onderwerp nieuwe top Marokko-Spanje?

De spoorwegtunnel zal naast het vervoer van voertuigen en vrachtwagens ook de exploitatie van hogesnelheidstreinen mogelijk maken. De Spaanse minister van Transport, Óscar Puente, benadrukte tijdens een recent bezoek aan Marokko de interesse van Spaanse bedrijven om deel te nemen aan de ontwikkeling van het project.

De tunnel, met een totale lengte van 38,7 km waarvan 27,8 km onder water, zal twee spoorwegterminals met elkaar verbinden die 42 km van elkaar verwijderd zijn. De verbinding zal duizenden passagiers en goederen per dag kunnen vervoeren en een belangrijke bijdrage leveren aan de vlottere verplaatsing van mensen en goederen tussen Afrika en Europa.

Lees ook: Waarom een tunnel en geen brug tussen Marokko en Spanje?

De datum van de volgende bijeenkomst tussen Marokko en Spanje, waar de voortgang van het tunnelproject zal worden besproken, is nog niet bekendgemaakt. Eerder werd al aangekondigd dat de studies die al veertig jaar door beide landen worden uitgevoerd, zullen worden vesneld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team