Zoeken

Oostelijke Marokkaanse Sahara : Algerijnse media hekelt "provocatie"

26 februari 2023 - 16:00 - Marokko

©

Algerijnse media dicht bij de regering van Abdelmadjid Tebboune hebben woedend gereageerd op de verklaringen van de Marokkaanse historicus Bahija Simou, directeur van de Koninklijke Archieven, volgens wie de Oostelijke Sahara Marokkaans is.

"Er zijn niet alleen historische documenten die de soevereiniteit bevestigen van Marokko over wat tussen aanhalingstekens de ’Westelijke Sahara’ wordt genoemd, maar ook over de ’Oostelijke Sahara’", verklaarde Bahija Simou aan het MAP Forum. Om haar uitspraken te onderbouwen, verzekerde ze dat officiële documenten in grote aantallen in de Koninklijke Archieven aanwezig zijn en dat ze "ook ter beschikking worden gesteld van onderzoekers die ze willen bestuderen". Deze verklaringen hebben reacties opgeroepen van Algerijnse media die een "nieuwe provocatie" aan de kaak stellen, terwijl historische feiten de beweringen van de Marokkaanse historicus bevestigen.

Lees ook: Marokko dreigt rest Sahara te bezetten

Als voorbeeld wordt de oprichting van de stad Tindouf in 1852 of 1857 door Mrabet Ould Belamech, de leider van de Tadjakant-stam, genoemd. Volgens de Franse historicus Bernard Lugan, had Mrabet Ould Belamech trouw gezworen aan de sultan van Marokko, meldt Hespress. In een van de twee nota’s die maarschalk Lyautey in 1924 aan de Franse regering had gestuurd over de Marokkaanse grenzen, schreef hij: "De Sahara-oases van Touat, Gourara en Tidikelt vielen al enkele eeuwen onder de sultan van Marokko. De autoriteit van sultan Moulay Hassan werd er in 1892 hersteld en Marokkaanse gouverneurs bleven er tot de Franse bezetting van In-Salah (1902)."

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune wil Sahara-kwestie niet loslaten, "ongeacht de prijs"

In 1956, het jaar van de onafhankelijkheid van Marokko, was Tindouf administratief verbonden met de regio Agadir. In 1960 had generaal Charles de Gaulle, toenmalig president van de Franse Republiek, in een brief aan wijlen Koning Mohammed V, expliciet vermeld dat de Oostelijke Sahara Marokkaans was. "De vriendschappelijke betrekkingen die ik heb met Uwe Majesteit, hebben mij ertoe gebracht u persoonlijk te informeren over de beslissing die ik heb genomen om vanaf 31 maart een nieuwe nucleaire test uit te voeren in de ’Oostelijke Sahara’ (toen was de Westelijke Sahara nog bezet door Spanje, nvdr)", schreef Charles de Gaulle toen.

Ben Bella en de Oostelijke Marokkaanse Sahara :

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team