Zoeken

Minister Mamoun Bouhadhoud krijgt spreekverbod

30 november 2013 - 20:48 - Marokko

©

Mamoun Bouhadhoud, 30-jarige minister belast met kleine bedrijven en de integratie van de informele sector, zou een spreekverbod hebben gekregen. De verlegen en discrete minister spreekt bijna nooit, omdat hij gewoonweg niets te zeggen zou hebben.

Premier Abdelilah Benkirane zou hem hebben verboden om in het openbaar te spreken, om eventuele moeilijkheden of opmerkingen van de oppositie te vermijden.

Wanneer van Mamoun Bouhadhoud wordt verwacht dat hij het woord neemt, bijvoorbeeld tijdens een ministerraad of voor het parlement, dan wordt hij steeds vervangen door Benkirane of zijn collega ministers. Zelfs zijn directe baas Moulay Hafid Elalamy, minister van Industrie en Handel, weigert hem op missie te sturen.

Wat Benkirane en Mezouar het meest dwarszit, is dat het decreet over de missie van de jonge minister nog niet is gepubliceerd, en het wellicht nooit zal zijn, schrijft Akhbar Al Yaoum. Aan Bouhadhoud wordt dus enkel gevraagd om de job te leren en te zwijgen, een soort stage dus.

Mamoun Bouhadhoud is een onbekende in de politiek in Marokko. Hij heeft nooit meegedaan aan verkiezingen noch deelgenomen aan een campagne van zijn partij, de RNI. Hij studeerde aan de Polytechnische school in Parijs en aan de Franse Hogeschool voor de mijnbouw. Nadien werkte hij voor Morgan-Stanley in Londen. Zijn vader, apotheker en rijke landbouwer in Agadir, is lid van de bestuursraad van de Koninklijke domeinen.

Zijn benoeming dankt hij aan zijn oom Mohamed Bouhadhoud, thesaurier van de RNI-partij afkomstig uit de Souss-regio. De rijke grondeigenaar wilde oorspronkelijk een ministerportefeuille voor zijn dochter Amina Bouhadhoud, maar daar had ze het vereist academisch niveau niet voor. RNI-leider Salaheddine Mezouar weigerde haar daarom in de regering te hebben.

De benoeming van een Bouhadhoud vindt zijn oorsprong in een historische rivaliteit tussen twee grote families in de Souss. De familie Bouhadhoud, en de familie Kayouh, aanhanger van de Istiqlal-partij, wiens zoon Abdessamad Kayouh minister van Ambachten was in de vorige regering van Benkirane. Deze stammen-rivaliteit is niet alleen politiek, maar ook economisch omdat beide families grote grondbezitters zijn en in de landbouwsector werken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team