Zoeken

Minder Frans in Marokkaanse overheidsdiensten

14 januari 2024 - 07:00 - Marokko

©

In Marokko is er groeiende zorg over de overheersing van de Franse taal in de digitale diensten van overheidsadministraties. Dit is de bevinding van de parlementaire groep van de RNI-partij, die oproept tot het waarborgen van de dominantie van de Arabische en Amazigh-talen in de administratie.

Tijdens een vraag aan de minister van Digitale Transitie en Administratieve Hervorming op 8 januari in de Kamer van Afgevaardigden, benadrukte RNI-parlementariër Mohammed Choukri het belang van de inspanningen om de Amazigh-taal te eren, waaronder het project om Amazigh in de openbare administratie te integreren en te ondersteunen.

Lees ook: Marokko ruilt Frans in voor Engels

Dit project heeft een financiering van 300 miljoen dirham ontvangen en de regering is van plan dit budget in de komende jaren te verhogen tot een miljard dirham. Choukri prees ook de overheid voor haar inspanningen in onderwijs, justitie en audiovisuele media. Maar hij maakt zich zorgen over de overheersing van het Frans in de digitale transacties van overheidsadministraties, wat een hinder is voor Marokkaanse burgers.

Lees ook: Marokkanen eisen "afschaffing" Frans op school

De voorzitter van de Commissie van Financiën en Economische Ontwikkeling in het parlement merkte op dat, ondanks de inspanningen, de overheersing van het Frans in administratieve digitale diensten een pijnpunt blijft, vooral omdat dit ten koste gaat van de rechten van de twee officiële nationale talen, Arabisch en Amazigh. Hij betreurde het onvermogen van Marokko om het Frans te overstijgen in haar administratieve informatiesystemen. "We zijn voor taaldiversiteit in administratief beheer, maar dit moet gereguleerd gebeuren zonder de rechten van de twee officiële talen te schenden," voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team