Zoeken

Niet ver van Marokko: mysterieuze orka-aanvallen

31 juli 2023 - 23:00 - Marokko

©

Verschillende zeelieden zijn de afgelopen jaren het slachtoffer geworden van aanvallen door orka’s in de Straat van Gibraltar. Onderzoekers proberen de oorzaken van dit gedrag te ontdekken.

De zeezoogdieren volgen vaak dezelfde methode. Ze vallen de romp van zeilboten aan, weten een deel van het roer te beschadigen, en duiken terug de oceaan in. Dit is de modus operandi van orka’s sinds drie jaar. Volgens wetenschappers neemt dit soort "interacties" toe in de Straat van Gibraltar, langs de Portugese kust en in de Golf van Biskaje. De Atlantische Orka Werkgroep (GTOA) heeft er sinds 2020 meer dan 500 geregistreerd, meldt Le Parisien.

Lees ook: Britse toeristen overleven aanval van orka’s op zeilboot nabij Tanger

Maar wat zet deze orka’s aan om boten aan te vallen? Onderzoekers proberen het antwoord op deze vraag te vinden. Volgens Mónica González, mariene biologe bij CEMMA, zou het kunnen gaan om een wraakactie van de orka’s, nadat het vrouwtjesorka "Gladis Bianca" in 2020 door een schip in de Straat van Gibraltar werd geraakt. Ze zou het trauma van dit ongeval, waarvan ze nog steeds de littekens draagt, hebben overgebracht op de andere orka’s.

Christophe Guinet, onderzoeksdirecteur bij CNRS, is niet overtuigd door deze theorie. "Orka’s zijn van nature voorzichtige dieren. Hun gedrag, altijd gecontroleerd, is gericht op het minimaliseren van risico’s," legt hij uit. In dezelfde lijn herinnert Renaud de Stephanis, directeur van de organisatie CIRCE (Conservatie, Informatie en Studie van Zeezoogdieren), eraan dat de eerste aanvallen van orka’s op boten teruggaan tot 2017, ruim voor het ongeval met Gladis Bianca in 2020.

Lees ook: Boten door orka’s aangevallen nabij kust Tanger (video)

Andere onderzoekers gaan er van uit dat het om een "spel" gaat voor de dieren. "Zodra ze het roer hebben gebroken, zien we soms dat de orka’s, ver weg van de boot blijven spelen", zegt Paul Tixier, onderzoeker bij het IRD-instituut. Dit gedrag, kenmerkend voor jonge orka’s op zoek naar vermaak, werd ook opgemerkt bij sommige volwassen orka’s, zegt hij, eraan herinnerend dat orka’s in Canada speelden met de vangst van vissers. Een "tijdelijk gedrag dat uiteindelijk verdween, zoals een modegril. Het is mogelijk dat we getuige zijn van eenzelfde situatie".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team