Zoeken

Marokko wil ambassade openen in Israël

15 augustus 2021 - 15:00 - Marokko

©

Marokko en Israël zijn van plan om hun respectievelijke verbindingsbureaus binnen een tweetal maanden om te vormen tot officiële ambassades. Een overeenkomst hierover werd tijdens het bezoek van de Israëlische minister van Buitenlandse zaken Yaïr Lapid aan Marokko, ondertekend.

"Eerst en vooral wil ik Koning Mohammed VI en minister Nasser Bourita van Buitenlandse zaken bedanken voor het warme welkom dat we hebben gekregen. Als gevolg van ons bezoek aan Marokko hebben we samen met het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse zaken besloten om onze diplomatieke betrekkingen nog te versterken door van de twee verbindingsbureaus over twee maanden ambassades te maken", verklaarde Yaïr Lapid tijdens een persconferentie in Casablanca.

Lees ook: Koning Mohammed VI binnenkort op bezoek in Israël?

Marokko is het vierde Arabische land dat de diplomatieke betrekkingen met Israël heeft hersteld. Dit gebeurde onder auspiciën van de Verenigde Staten in ruil voor de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. "De betrekkingen tussen Israël en Marokko zullen naar een hoger niveau worden gebracht, of het nu gaat om diplomatieke, economische of culturele betrekkingen", aldus Lapid volgens wie meerdere andere landen Marokko willen opvolgen. Zo zal onder meer in het Bahreinse Manama ook een Israëlische ambassade worden geopend.

Lees ook: Israëlisch verbindingsbureau in Marokko officieel ingehuldigd

Yaïr Lapid was begin deze week voor een tweedaags werkbezoek in Marokko, waar hij het verbindingsbureau van zijn land in Rabat heeft ingehuldigd. Ook werden drie overeenkomsten gesloten voor de versterking van de samenwerking in de culturele, politieke, jeugd en sport, en luchtvaartsector gesloten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team