Zoeken

Marokkaanse cactusteelt in gevaar door schildluizenplaag

18 april 2024 - 19:00 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Landbouw heeft maatregelen genomen om de verspreiding van de schildluis, een insect dat cactussen aantast, in te dammen. De plaag heeft de afgelopen jaren aanzienlijke schade aangericht in Marokko, met een verlies van 15.000 hectare cactussenplantages. Cactussen zijn een essentieel gewas voor de Marokkaanse landbouw.

Tussen juli 2016 en eind december 2023 werden bijna 39 miljoen meter cactussen vernietigd om de verspreiding van de schildluizen in te perken, meldt Hespress.

Lees ook: Marokko: na gevaarlijke munt nu ook zorgen om cactusvijg

Om deze bedreiging te bestrijden, heeft het ministerie van Landbouw drastische maatregelen genomen om verliezen voor cactustelers te voorkomen. Meer dan 234 miljoen meter cactussen werden behandeld met 82.000 liter pesticiden die aan de telers werden verstrekt, met medewerking van de plantendiensten van de Marokkaanse voedsel- en warenautoriteit (ONSSA).

Lees ook: Cactusvijgen in Marokko door parasiet bedreigd (video)

Het ministerie heeft ook andere maatregelen genomen om de acht soorten schildluizen te bestrijden die resistent zijn tegen conventionele behandelingen. Volgens minister Mohamed Sadiki is het vermogen van de schildluis om zich snel en in grote aantallen voort te planten een van de factoren die bijdragen aan de verspreiding naar nieuwe gebieden, evenals de wind die ze van de ene naar de andere regio transporteert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team