Zoeken

Negen verdachten krijgen levenslang in Gdim Izik-proces

18 februari 2013 - 16:05 - Marokko

©

De militaire rechtbank in Rabat heeft op zondag negen verdachten tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld, voor hun aandeel in rellen bij de ontmanteling van het Gdim Izik kamp in Laayoune in 2010.

In dezelfde zaak werden vier mensen veroordeeld tot 30 jaar cel, acht tot 25 jaar, en twee tot 20 jaar. Zij werden schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie en geweld tegen de politie met de dood als gevolg.

De hoorzittingen duurden meer dan een week in de streng bewaakte militaire rechtbank. Tijdens het proces werd melding gedaan van botsingen tussen demonstranten en de politie in Laayoune.

Volgens de verdediging zijn alle gedaagden onschuldig. Hun bekentenissen werden met marteling afgedwongen en de enige getuige vertelde aan de rechter dat hij niets had gezien. Binnenkort gaat de zaak in beroep. De verdachten hopen op een strafvermindering, aldus raadsman Mohamed Massouâd.

Het Gdim Izik kamp werd in oktober 2010 opgericht door 12.000 mensen uit Laayoune, uit protest tegen de "verslechtering" van hun levensomstandigheden. Elf politieagenten kwamen tijdens de ontmanteling van het kamp om het leven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team